Usain Bolt is meest succesvolle atleet in WK-geschiedenis

De Jamaicaanse sprinter Usain Bolt mag zich met zijn achtste gouden WK-medaille op de 4x100 meter zondag in Moskou officieel de meest succesvolle atleet in de geschiedenis van het wereldkampioenschap noemen.

dvansant

Met tien medailles in totaal heeft hij er evenveel als de Amerikaanse sprinter annex verspringer Carl Lewis, die zijn laatste WK-medaille haalde in Stuttgart in 1993. Zowel qua aantal medailles als qua aantal gouden medailles zijn Bolt en Lewis aan elkaar gewaagd, maar Bolt haalde twee keer zilver, terwijl Lewis een keer zilver en een keer brons haalde.

De Amerikaan Michael Johnson is de enige andere mannelijke atleet die ook acht keer wereldkampioen werd. Hij haalde nooit zilver of brons.

Dames aan de macht

De grootste bedreiging voor Bolts leiderschap in het klassement is bij de vrouwen te vinden. De Amerikaanse Allyson Felix heeft het record bij de vrouwen op haar naam staan, eveneens met tien medailles. Zij haalde echter ook een keer zilver en een keer brons, waardoor ze op gelijke hoogte staat met Carl Lewis. De specialiste in de 200 meter zou in Moskou ook potten moeten gaan breken, maar liep tijdens de finale van haar geliefkoosde nummer een ernstige hamstringblessure op en kon daardoor ook niet meedoen aan de estafette.

DV Foto AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer