Gegarandeerd werk: onthaalouder

Het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) voorziet 200 extra plaatsen in de kinderopvang. Kinderopvang is nodig om ouders de kans te geven werk te vinden en te houden, maar met de uitbouw van kinderopvang kan je ook jobs cree?ren. Eén van de mogelijkheden hierbij is aan de slag gaan als onthaalouder.

hcardyn

p> Wie onthaalouder wordt, heeft gegarandeerd werk. Dat is in deze tijden toch een ijzersterke troef en toch hebben Diensten voor Onthaalouders het soms moeilijk om voldoende kandidaten te vinden die willen starten als onthaalouder. "De uitstroom is groter dan de instroom. Zo zijn er vorig jaar 791 bij een DVO aangesloten onthaalouders gestart maar 995 zijn er gestopt," zegt Leen Du Bois van Kind&Gezin. Zij ziet verschillende redenen: "Waar we vroeger vaststelden dat iedereen als het ware onthaalouder

voor het leven

bleef, is dat nu anders: er zijn nog wel jonge mensen die beginnen maar die na een tijdje afhaken omdat ze na verloop van tijd wat anders wensen dan in eigen huis kinderen opvangen of ze haken af omdat de thuissituatie wijzigt: als je zelf kleine kinderen hebt, kan je dat als onthaalouder goed combineren maar als je pubers hebt die om vier uur naar huis komen na school is het niet altijd ideaal als je ook nog een paar baby's moet verzorgen. Vroeger was het ook zo dat we veel vrouwen hadden waar de man ging werken en de vergoeding als onthaalouder een leuk extraatje was. Nu is dat minder het geval. Bij de jongere generatie leeft meestal ook veel sterker de verwachting te kunnen werken in een volwaardig en volledig werknemersstatuut. Zolang dit er nog niet is, schrikt dat sommigen ook wel af om ermee te beginnen."

Josine Jackers is Regiomanager in Limburg voor de Landelijke Kinderopvang die zowat in de helft van de Limburgse regio actief is. Zij selecteert de kandidaat-onthaalouders: "De basisvereiste is natuurlijk dat je kinderen zeer graag moet zien, de kandidaten moeten ook een goede kennis hebben van verzorging, ze moeten voldoende ruimte hebben om de kinderen te kunnen opvangen en ze moeten bereid zijn om bij ons extra uren vorming te volgen."

Het traject tot onthaalouder begint met een van de vele informatievergaderingen die regelmatig georganiseerd worden. Daarna is er een selectiegesprek waarin de verschillende competenties worden afgetoetst, dan volgt er een bezoek aan huis om te controleren of alles in orde is en dan is er nog een finaal gesprek met de dienstverantwoordelijke van de regio. Tijdens de procedure vallen veel kandidaten af. "Vorig jaar waren er 278 mensen die contact hebben gezocht, na de volledige procedure zijn er uiteindelijk 54 aangesloten bij de dienst."

Een onthaalouder ontvangt 19 euro per aanwezig kind per dag maar ze moet daarmee wel alle onkosten betalen. De vergoeding is belastingvrij, en daarbovenop betaalt de Vlaamse overheid de bijdragen voor de sociale zekerheid van de onthaalouder.

Carine Elsen (foto)uit Heusden-Zolder is al 21 jaar aan de slag als onthaalouder in Heusden-Zolder. "Mijn oudste dochter ging naar een onthaalouder, ik werkte toen met verschillende shiften in het ziekenhuis en toen mijn tweede dochter werd geboren zag ik dat moeilijk combineerbaar met het werk. Toen hebben ze me aangeraden om zelf onthaalouder te worden en zo ben ik erin gerold. Ik vind het prachtig. Vroeger keek ik er weleens tegenop om naar het werk te gaan maar dat heb ik nooit gehad als onthaalouder. Ik zie het niet als echte job." Carine heeft gemiddeld zes kinderen van een jaar tot tweeënhalf, de dag begint iets voor zeven en eindigt om zes uur. "Het enige nadeel is dat je geen vast inkomen hebt omdat je nooit zeker weet hoeveel kinderen effectief opdagen maar dat is voor mij niet zo erg, ik doe het nog altijd even graag. Mijn dochters zijn nu 22 en 24 en zij zijn zelf regelmatig gaan babysitten op kindjes die hier vroeger zijn geweest."

Inge Luyckx uit Veldwezelt bevalt zelf over vier weken van haar eerste kind en in januari start ze als onthaalouder. "Ik was afgestudeerd als kinderpsychologe maar vond geen werk. Ik ben graag bezig met kinderen en wilde absoluut met kinderen werken, daarom heb ik het over een andere boeg gegooid en informatie opgevraagd over onthaalouders en heb ik mij kandidaat gesteld. "

Inge is vorig jaar in september aan de procedure begonnen, intussen zelf ook zwanger geworden en start nu een volwaardige kinderopvang in januari bij haar thuis. De eerste twee 'klanten' zijn al binnen: "Dat zijn ouders die zelf nog moeten bevallen en hier zijn langsgeweest, het klikte," lacht Inge.

De eerstvolgende informatievergaderingen van Landelijke Kinderopvang voor kandidaat onthaalouders zijn op 27 augustus om 13.30 in het Gemeenschapscentrum De Drieschaar, Schutterbergstraat 2 in As en op 10 september om 19u30 in CC Muze in de Dekenstraat 40 in Heusden-Zolder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer