Mexicaans leger vat machtige drugsbaron

Mexicaanse soldaten hebben zaterdag de leider van het Golfkartel opgepakt. Mario Armando Ramírez Treviño, alias 'El Pelón', is 's ochtends gevat tijdens een gezamenlijke operatie van het leger en de marine in het plaatsje Río Bravo, in de deelstaat Tamaulipas in het noordoosten van het land. Dat berichten lokale media, en werd later bevestigd door de autoriteiten.

jatimmermans

Het Golfkartel is een van de oudste misdaadsyndicaten van Mexico. Volgens het nieuwsportaal Insight Crime was Ramírez Treviño vroeger een politieagent, die de stap naar de onderwereld heeft gezet. Hij was de leider van een gewapende vleugel van het kartel, 'Los Rojos'. Na de arrestatie van zijn voorganger Eduardo Costilla in september 2012 en de daaropvolgende interne machtsstrijd, nam Ramírez Treviño de leiding van het Golfkartel over, aldus de krant Milenio. Het Amerikaanse agentschap DEA (Drug Enforcement Administration) had 5 miljard dollar uitgeloofd voor informatie die tot zijn arrestatie zou leiden.

Het Golfkartel, een synoniem voor drugs en geweld in het noorden van Mexico, verloor de laatste jaren aan invloed. In 2010 splitste namelijk de tak Los Zetas zich af van het kartel. Het nieuwe kartel rekruteerde aanvankelijk vooral deserteurs uit de speciale eenheden van de Mexicaanse strijdkrachten en is intussen uitgegroeid tot het machtigste kartel in Mexico.

Het Golfkartel en het Sinaloakartel voeren samen een strijd tegen de macht van Los Zetas.

Belga

Beeld Youtube

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer