Roken en drinken horen echt samen

Wie probeert te stoppen met roken, gaat beter niet op café. Wie wil stoppen met drinken natuurlijk ook niet - maar hij rookt ook beter niet. De twee verslavingen houden elkaar in stand, toont onderzoek aan.

fvranckx

Onderzoekers aan het Baylor College of Medicine in Houston deden een experiment met ratten. Ze dienden hen nicotine toe en gaven hen daarna toegang tot alcohol. De ‘rokende’ ratten dronken meer dan de ‘niet-rokers’, zelfs nog 15 uur nadat de nicotine was toegediend. Dat is opvallend, omdat na 90 minuten de nicotine uit het systeem van een rat is. Dus: nicotine heeft invloed op de reactie van het brein op alcohol, zelfs al is de nicotine uit je lichaam.

Alcohol geeft een boost aan de hoeveelheid dopamine in onze hersenen, waardoor we ons euforisch voelen. Tegelijk kan alcohol ons brein temperen in het reageren op de drug, en dus moeten we meer drinken om even vrolijk te blijven. Nicotine versterkt dat nog, stellen de onderzoekers. Wie rookt, heeft nóg meer alcohol nodig om ons dezelfde roes te bezorgen.

Wel belangrijk in dat katalyserend effect is stress, dat door nicotine ook nog eens versterkt. Ratten die speciale geneesmiddelen kregen die het stresshormoon verlagen én nicotine kregen toegediend, hadden niet meer interesse in alcohol dan de ‘drugsvrije’ ratten.

SyMa, archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer