thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Koning Filip ziet Red Panthers vlotte start nemen

De Belgische nationale vrouwenhockeyploeg heeft zaterdag haar openingswedstrijd op het EK hockey op de terreinen van Braxgata in Boom onder het goedkeurend oog van koning Filip met 5-1 (rust: 1-0) gewonnen van Wit-Rusland.

evrolix

De Belgische meisjes hadden ter gelegenheid van de komst van de koning voor een speciale verrassing gezorgd. Ze zongen zonder muzikale begeleiding uit volle borst het Belgisch volkslied in de twee landstalen en dit in een muisstil stadion gevuld met ongeveer 6500 supporters.

Tijdens de eerste helft creëerden de Belgen heel wat strafcorners, maar het wilde niet lukken. Pas bij de vijfde poging was het raak. Stephanie De Groof van de Dragons knalde de bal snoeihard binnen en dat was meteen de verlossende treffer.

Na de rust konden de Belgen dan binnen de tien minuten uitlopen tot 5-0 dankzij treffers van Jill Boon, Erica Coppey, Louise Versavel en Charlotte De Vos. In de allerlaatste minuut scoorden de Wit-Russische meisjes de eerredder.

"Deze wedstrijd moesten we winnen", reageerde Stephanie De Groof na afloop. "Maar we namen een moeizame start met toch wel een beetje stress. In de loop van de tweede helft voelden we wel dat we goed waren. We zijn blijven spelen en de goals kwamen vanzelf. Gelukkig mochten we openen tegen een mindere tegenstander, want tegen de Nederlandse meisjes mogen we niet te veel fouten maken."

Coach Pascal Kina was tevreden over de prestatie van zijn ploeg. "We hebben professioneel gespeeld met de nodige discipline. Nederland zal ons niet onderschatten. We moeten wel nog eens bekijken waarom we zo veel strafcorners misten. Dat mag niet meer gebeuren. Maar het resultaat is binnen en dat telt", aldus de bondscoach.

Zondagavond nemen de Belgische meisjes het op tegen Nederland. Dinsdag volgt dan de derde en laatste groepswedstrijd tegen Ierland.

Jan Brys

Foto's Belga/EPA

Meer over Wit-Rusland