VS schorten militaire oefeningen met Egypte op

De Verenigde Staten schorten de geplande gezamenlijke militaire oefeningen met Egypte op. Dat heeft president Barack Obama donderdag verklaard in een reactie op het geweld van afgelopen nacht.

mceulemans

Obama onderbrak zijn vakantie in Martha's Vineyard (Massachusetts) voor een toespraak rond de onrust in Egypte. Hij verklaarde dat zijn land de acties van de Egyptische ordediensten en het geweld tegen burgers ten stelligste veroordeelt.

Burgerrechten

"Onze traditionele samenwerking kan niet gewoon doorgaan als er burgers worden gedood op straat", aldus de president. Hij zei voorts dat de relatie met Egypte zal worden herbekeken, maar ging niet specifiek in op de financiële hulp aan het land. Die beloopt zowat 1,3 miljard dollar per jaar.

De geplande gezamenlijke militaire oefeningen van volgende maand zullen alvast worden geannuleerd. De oefening 'Bright Star', waaraan duizenden militairen van de VS, Egypte, Pakistan, Koeweit en Duitsland deelnemen, wordt al sinds 1981 om de twee jaar georganiseerd. Ook in 2011 werd Bright Star al geannuleerd omwille van de Arabische Lente.

Banden niet doorknippen

Obama is voorlopig niet van plan de banden met Egypte, 'die decennialang teruggaan' door te knippen. Hij merkte op dat miljoenen Egyptenaren achter de afzetting van president Mursi stonden, maar dat de interimregering een gevaarlijk pad is ingeslagen, met geweld dat al aan honderden mensen het leven heeft gekost.

Navi Pillay, de hoge commissaris bij de VN voor de mensenrechten, heeft intussen een onafhankelijk onderzoek naar de Egyptische ordediensten gevraagd.

Belga, beeld: PhotoNews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer