Tientallen kerken verwoest in Egypte

Print
Tientallen kerken verwoest in Egypte

Tientallen kerken verwoest in Egypte

De koptische christenen in Egypte hebben bijzonder veel te lijden onder de bloedige confrontatie tussen islamisten en de staatsmacht. Nadat de politie woensdag was begonnen met de gewelddadige ontruiming van protestkampen in Kairo, vielen sympathisanten van de demonstranten kerken en andere instellingen van de christelijke minderheid in negen provincies aan.

Daarbij werden volgens de politie en christelijke activisten 26 kerken verwoest. De aanvallers wierpen onder andere brandbommen naar de gebouwen. Dertien andere kerken liepen lichte schade op. Bovendien vielen de extremisten zes christelijke scholen en vier gemeenschapscentra aan.

In Suez werd een school van de Franciskanen in brand gestoken. In de zuidelijke provincies Al-Minia en Luxor vernielden radicale islamisten bovendien woningen, auto's, winkels en Nijlvaartuigen van christenen. In Luxor stichtten ze brand op twee verdiepingen van een hotel van een christene. Toeristen raakten niet gewond.

De coördinator van de Egyptische beweging tegen religieuze discriminatie, Mounir Megahed, had voor het begin van het politie-optreden tegen de protestkampen van de aanhangers van expresident Mohammed Morsi gewaarschuwd dat de afgelopen weken de christelijke minderheid steeds meer bedreigd werden. Megahed zei toen: "De Kopten mogen niet de zondebok worden".

Foto AFP