Huub Broers: "We gooien Belgisch-Nederlandse grens dicht"

Nu de Nederlandse Raad van State beslist heeft dat drie coffeeshops mogen worden verplaatst naar de rand van de stad, vreest onder andere de Voerense burgemeester Huub Broers (N-VA) dat de overlast zich zal verplaatsen naar de Limburgse grensgemeenten en dreigt ermee "de grenzen dicht te gooien".

fvranckx

Maastricht wil de coffeeshops verplaatsen naar Eijsden, vlak op de grens met België, om zo een eind te maken aan de overlast van drugstoeristen in het centrum. De coffeeshops hebben uitdrukkelijk toegezegd de verhuis zelf te betalen, en dat is voor de Raad van State een belangrijk argument om in te stemmen met de verplaatsing.

Lees ook: Maastricht mag coffeeshops verplaatsen naar stadsrand

Maar dat is niet naar de zin van burgemeester Broers. Hij wil de grens met Nederland desnoods sluiten om overlast in zijn gemeente te voorkomen. "Europa laat dit toe in het geval van risicovolle activiteiten. Als burgemeester heb ik die macht. Ik kan alle voertuigen die van Maastricht terugkeren aan controles onderwerpen", vertelt hij aan de VRT. "Ik ben bijzonder kwaad. Ik ga met mijn collega-burgemeesters overleggen hoe we de stad Maastricht met haar eigen probleem kunnen opzadelen."

De Lanakense burgemeester Marino Keulen (Open Vld) wil nog tegen de verhuis van de coffeeshops protesteren, al had de Raad van State eigenlijk al het laatste woord.

"We gaan het arrest met onze advocaten grondig bestuderen en bekijken of er nog procedures mogelijk zijn, hoewel ik vrees dat het moeilijk zal zijn. Het is een misschien een verloren veldslag, maar geen verloren oorlog", aldus Keulen. "Over de verhuis van coffeeshops naar de Brusselseweg hoor ik voorlopig niets meer. Als dat zou doorgaan hebben we wel een sterk argument omdat de afstand tot de dorpskern van Smeermaas heel klein is. Ten slotte blijft het ingezetenencriterium van toepassing, ook als de coffeeshops naar de Köbbesweg zouden verplaatst worden. Fransen, Duitsers of Belgen kunnen geen wiet kopen."

Mark Vos, burgemeester van Riemst (CD&V), is eveneens ontgoocheld. "We gaan kijken wat juridisch mogelijk is en wat we bestuursmatig kunnen ondernemen. We gaan nu eerst opnieuw samenzitten met de collega-burgemeesters en niet overhaast reageren, maar we gaan alles doen om het tegen te gaan", zegt hij.

"Sinds de invoering van de wietpas in mei hebben we de overlast onder controle. We zien in onze gemeente dat de grote stroom buitenlandse drugstoeristen wegblijft, maar bij de dagelijkse controles aan de grens zien we dat er toch nog altijd soft- en harddrugs vanuit Maastricht meegebracht wordt. Ik vraag me ook af of het nog nut heeft een coffeecorner te creëren, want sinds de invoering van de wietpas mogen buitenlanders geen wiet meer in de Maastrichtse coffeeshops kopen. Als de coffeecorner er al zou komen, moeten we bekijken hoe we gaan reageren en welke maatregelen we gaan nemen." Zo kunnen de Belgische gemeenten overwegen om de politiecontroles op te voeren.

Archieffoto TP

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio