Maastricht mag coffeeshops verplaatsen naar stadsrand

De Nederlandse stad Maastricht mag drie coffeeshops verplaatsen naar de rand van de stad, aan de grens met Eijsden. Dat heeft de Raad van State in Nederland woensdag uitgesproken.

mceulemans

De gemeente Eijsden-Margraten, Recreatiepark Dagstrand Oost Maarland en enkele andere bedrijven en inwoners van Eijsden hadden evenals enkele Belgische grensgemeenten bezwaar aangetekend tegen de plannen. Deze beroepen werden grotendeels niet-ontvankelijk verklaard.

Overlast

Maastricht wil de coffeeshops verplaatsen naar de randen van de stad om zo een eind te maken aan de overlast van drugstoeristen in het centrum. De coffeeshops hebben uitdrukkelijk toegezegd de verhuis zelf te betalen, en dat is voor de Raad van State een belangrijk argument om in te stemmen met de verplaatsing.

Wel schrapt de Raad van State een bepaling in het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Köbbesweg waar de coffeeshops gevestigd worden. In die bepaling stond dat er softdrugs verkocht mogen worden. De verkoop van wiet door coffeeshops wordt weliswaar gedoogd, maar mag volgens de opiumwet niet in een bestemmingsplan worden geregeld.

7 shops weghalen

Maastricht wil in totaal zeven coffeeshops uit het centrum verplaatsen naar drie nieuwe zogenoemde coffeecorners. De uitspraak van de Raad van State betreft de eerste van deze coffeecorners. De coffeeshophouders reageerden woensdag blij op de uitspraak.

Belga, archieffoto


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio