Gesimuleerde Marsmissie van Belg ten einde

Print

Gesimuleerde Marsmissie van Belg ten einde

Op Hawaï is dinsdag een gesimuleerde Marsmissie afgelopen waarbij de Belg Angelo Vermeulen gezagvoerder van de "bemanning" was, zo heeft HI-SEAS getwitterd.

"De bemanning is naar de Aarde teruggekeerd voor hun eerste verse maaltijd op vier maanden tijd. Welkom terug", zo luidde de tweet. Op een foto zijn deelnemers te zien die toetasten aan een "dis".

De universiteiten van Cornell en Hawaï startten op 15 april met HI-SEAS, een NASA-gefinancierde simulatie van een Marsmissie op Hawaï. Hoofddoel was na te gaan hoe zogenaamde voedselmoeheid bij astronauten tijdens een missie naar Mars te vermijden is. De bemanning bestond uit gezagvoerder Vermeulen, vier Amerikanen en een Canadees.

De zes verbleven in een omgeving die een verblijf op Mars zo goed mogelijk nabootste. Op de flanken van de Mauna Loa-vulkaan tastten ze de mogelijkheden af van koken op een levensechte ruimtebasis en ontwikkelden ze een eetpatroon voor astronauten.

Andere Belgen, zoals de kandidaat-astronauten Nancy Vermeulen en Vladimir Pletser, namen eerder deel aan andere Marssimulaties, in Utah, in een organisatie van de Mars Society.

Belga

Foto Twitter/Facebook