Didier Reynders aangekomen in Kinshasa
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is zondagavond aangekomen in Kinshasa voor een driedaags bezoek aan de Democratische Republiek Congo. De minister zal ijveren voor verzoening in een land dat te kampen heeft met chronische instabiliteit in het oosten, en op een moment dat in Kinshasa "nationale overlegrondes" worden voorbereid om de nationale cohesie tegenover de oorlog in Kivu te versterken.
Het is het vierde bezoek van Reynders aan Congo sinds hij op Buitenlandse Zaken zit. Deze keer gaat hij voornamelijk om aan te dringen op de naleving van het kaderakkoord dat in februari werd getekend door elf landen uit de regio om te streven naar stabiliteit in het oosten van Congo. Dat akkoord heeft immers nog niet geleid tot het neutraliseren van de gewapende groepen in het gebied. De rebellenbeweging M23 zou gesteund worden door Rwanda en Oeganda, maar beide landen ontkennen hun betrokkenheid.
Reynders zal in Kinshasa zijn engagementen herhalen tegenover de Congolese autoriteiten en wil op de hoogte worden gebracht van "individuele gevallen" van mensen die in aanraking zijn gekomen met het Congolese gerecht, zo werd vernomen in zijn entourage. De Belgische minister zal in Kinshasa voorts de oprichting van een bilaterale commissie voor economische zaken aankaarten en hij zal de werf opstarten voor het gebouw dat de nieuwe Belgische ambassade moet huisvesten. De minister trekt ook naar de provincie Neder-Congo, waar twee belangrijke troeven liggen voor de economische ontwikkeling van het land: de haven van Matadi, sinds 2003 zusterhaven van Antwerpen, en de waterkrachtcentrales Inga I en II op de Congostroom.
Belga Foto Belga
Hoofdpunten
Demir treft zeker 300 Limburgse kmo’s met knip in groenestroomcertificaten: “Heel businessplan hertekenen”
Assisen wijst familie Aquino 131.000 euro schadevergoeding toe na dood van Silvio
Gigantische Chinese spionageballon vliegt al dagen boven VS, maar leger durft hem niet neer te schieten
Dimitri de Condé: “Om tien voor middernacht waren transfers van Onuachu en Arokodare nog niet rond”