Minstens 75 doden in Irak bij aanslagen tijdens slotfeest Ramadan

Tijdens het weekend zijn in Irak bij verschillende aanslagen zeker 75 mensen om het leven gekomen. Dat melden de veiligheidsdiensten. De aanslagen vonden plaats tijdens het feest van Aïd el-Fitr, dat het einde van vastenmaand viert.

evrolix

Alleen al in de hoofdstad Bagdad kwamen zaterdag minstens 67 mensen om en raakten 260 anderen gewond bij een reeks aanslagen met bomauto's, aldus de onafhankelijke zender Alsumrio TV. De meeste aanvallen waren gericht tegen sjiitische wijken. Zondag werden drie soldaten gedood door een bermbom in de stad Hilla, op zowat honderd kilometer van Bagdad. Negen soldaten raakten gewond. In de buurt van een sjiitische gebedsplaats in de stad Kirkuk vielen twee doden en acht gewonden door een autobom. In Doura, ten zuiden van Bagdad, stierven nog eens drie burgers toen een autobom ontplofte.

De internationale gemeenschap veroordeelt de aanslagen, terwijl de Irakese autoriteiten nog niet gereageerd hebben op het geweld. De Irakezen veroordelen dan ook het onvermogen van de overheid om het land te beschermen tegen dodelijke conflicten. "Er is geen enkele verbetering merkbaar in Irak", zegt een voormalige ingenieur aan persbureau AFP. "Ik kan geen enkele politicus nog vertrouwen." De ramadanmaand in Irak was bijzonder bloederig, met meer dan 800 doden volgens een telling van persbureau AFP. Volgens de Verenigde Naties kwamen er meer dan 1.000 mensen om in juli, de ergste maandbalans in het land sinds 5 jaar.

Belga Archieffoto Photonews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer