Griekse politie jaagt op ontsnapte immigranten na opstand in detentiecentrum

De Griekse politie is in Athene een klopjacht gestart naar enkele immigranten die van de opstand in een detentiecentrum zaterdag gebruik hebben gemaakt om te ontsnappen. Zondag ontbraken nog altijd acht Pakistanen en twee Afghanen op het appel. Veertien andere immigranten uit Pakistan, Afghanistan en Bangladesh konden wel al worden gevat. Dat hebben de autoriteiten zondag gezegd.

tmas

De rellen in het detentiecentrum van Amygdaleza, het belangrijkste detentiecentrum voor immigranten in Griekenland, begonnen naar verluidt toen bekendraakte dat de maximumtermijn waarbinnen de immigranten kunnen opgesloten blijven, uitgebreid werd van een twaalf naar achttien maanden. "Zonder de minste provocatie van de kant van de bewakers" staken de gedetineerden onder meer matrassen in brand en gooiden ze met stenen en andere voorwerpen naar de oproerpolitie, luidde het in een communiqué van de politie.

Bij de opstootjes raakten tien agenten gewond. Onder de immigranten vielen volgens de politie geen gewonden. Aan de rellen zouden in totaal 41 immigranten hebben deelgenomen. Zij zullen onder meer worden vervolgd wegens poging tot ontsnapping en het toebrengen van zware slagen en verwondingen.

In het kamp, dichtbij Athene, verblijven zowat 1.200 immigranten, het merendeel van Aziatische afkomst. Het kamp van Amygdaleza is een van de detentiecentra voor immigranten zonder papieren die in 2012 werden opgericht om hen beter te kunnen repatriëren. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de politie van misbruiken tegen de immigranten in de kampen.

Belga Foto AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer