Minder accijnzen op brandstof
De inkomsten uit accijnzen op benzine en diesel zijn in het eerste halfjaar van 2013 gedaald met meer dan 67 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat bericht De Zondag op basis van cijfers van de FOD Financiën. Verklaringen zijn de verminderde economische activiteit, de financiële onzekerheid van particulieren en het lagere energieverbruik van nieuwe auto's.
De Belgische staatskas ontving in het eerste halfjaar van 2013 2,1 miljard euro accijnzen op brandstof. Diesel is daarbij goed voor 1,6 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar lag dat bedrag voor benzine 15,1 miljoen hoger en voor diesel 52,2 miljoen.
"Er zijn enkele invloeden die moeilijk meetbaar zijn, maar wel een verklaring voor de minderopbrengst zouden kunnen geven", zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën in De Zondag. "Een vermindering van de economische activiteit ten opzichte van vorig jaar bijvoorbeeld. Er is ook sprake van een rationeler energieverbruik: auto's worden energiezuiniger door onder meer fiscale stimulansen. Dan is er nog de financiële onzekerheid die voor minder particuliere consumptie zorgt."
De krant wijst erop dat er anderzijds wel meer Nederlanders in België komen tanken. Door een recente verhoging van de btw en de brandstofaccijnzen steken Nederlanders steeds vaker de grens over voor brandstof.
Belga Archieffoto
Hoofdpunten
Tamer Cankurtaranoglu (Krautz/The Max): “De mijnwerkers komen me met tranen in de ogen bedanken”
Videobeelden tonen hoe Amerikanen Chinese spionageballon dan toch uit de lucht schieten
Ongevraagd een dure geschenkdoos ontvangen? Dan mag je ze houden
Tongerse cafébaas (45) overleeft ongeval niet: “Hij kluste ’s nachts bij om zaak open te houden”
Beste van Plus
Lees meer
The sky is niet langer the limit: hoe het limitarisme een einde wil maken aan buitensporige rijkdom
Tamer Cankurtaranoglu (Krautz/The Max): “De mijnwerkers komen me met tranen in de ogen bedanken”
Uw wekelijkse portie weetjes en praatjes uit economisch Limburg: Weg met de Porsches en Mercedessen!
Pesten op het werk blijft een pest