"Diefstallen door personeel met een kwart gestegen"

Terwijl winkeldiefstal ongeveer evenveel feiten telde in 2009 als in 2012, is diefstal door personeel sinds 2009 met een kwart toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van de federale politie en een onderzoek van het Neutraal Syndicaat van Zelfstandigen (NSZ) bij 588 ondernemers.

tmas

Terwijl in 2009 nog zo'n 30 procent van de criminaliteit in bedrijven bestond uit diefstal door eigen personeel, is dat aandeel in 2012 gestegen tot 38 procent. De schade van dergelijke diefstallen ligt ook gemakkelijk tien keer hoger dan bij de diefstal door klanten.

Nochtans nemen volgens Christine Mattheeuws van NSZ 3 op 4 ondernemers geen specifieke maatregelen om die vorm van diefstal te vermijden. Om personeelsdiefstal tegen te gaan, raadt NSZ aan om te zorgen voor een gezonde bedrijfscultuur en om bepaalde technologische instrumenten in te schakelen.

Technieken

Eigen personeel kan diverse technieken gebruiken om goederen te ontvreemden van de werkgever. Zo is "sweet hearting" een erg gekende en toegepaste techniek waarbij vrienden en familie minder of niets moeten betalen. Daarbij kan ook gebruik worden gemaakt van klantenkaarten door deze in één keer te bestempelen of aan te vullen.

Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van een verkeerde vervaldatum, zodat producten die eigenlijk nog goed zijn toch mogen worden meegenomen, omdat de vervaldatum op de verpakking verlopen is.

Met prikkaarten wordt vaak frauduleus omgegaan en dat gebeurt op kosten van de werkgever. Daarnaast noemt NSZ nog het surfen op internet tijdens de werkuren voor privédoeleinden en de privégesprekken tijdens de kantooruren of met de telefoon van het werk.

Belga Archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer