Mucopatiënt leeft al tien jaar met donorlongen: "Tijd voor feestje"

Ernstig ziek ziet ze er niet uit. En zeker niet levensbedreigend ziek. Het gaat dan ook goed met mucopatiënt Katrijn Dries (34). De Bilzense mama is deze maand tien jaar getransplanteerd. En dat wordt op 7 september gevierd met de Fresh Air Party, een benefiet voor de Muco Vereniging.

tmas

“Mijn eerste donorlongen zijn afgestoten”, vertelt Katrijn. “Na de tweede transplantatie heb ik maanden in het ziekenhuis gelegen. Maar nu gaat het goed met mij. Ik ben nuchter genoeg om te weten dat ik elk moment kan sterven. Maar soms heb ik het gevoel dat ik eeuwig kan leven (lacht).”

Katrijn blijft heel positief. “Ik leef nu al 10 jaar met donorlongen. En dat wilde ik vieren. Eerst wilde ik een feestje geven. Maar toen begon ik te twijfelen. Ik vond het wat raar. Nieuwe longen voor mij betekent wel dat er iemand gestorven is. Ik heb respect voor mijn donoren. Het is dankzij hen dat ik verder kan leven. Toen ik begin dit jaar ziek werd, besliste ik om niets te doen.”

Maar dat was buiten haar vrienden gerekend. “Eén van mijn vriendinnen, Lisianne, organiseert op 7 september een benefietfuif om te vieren dat ik tien jaar getransplanteerd ben. De opbrengst van deze Fresh Air Party, zo heeft ze het genoemd, gaat naar de Muco Vereniging. Ze heeft er heel wat vrienden en familie bij betrokken. Ze heeft ook kunnen regelen dat we veel gratis krijgen: de zaal, hamburgers... En Nicky Vankets, die ze persoonlijk kent, heeft de affiche ontworpen. Het was een verrassing voor mij en uiteindelijk vind ik het leuk dat ik mijn tien jaar kan vieren. Nu heb ik dus mijn feest (lacht).”

Lees het volledige verhaal in ons weekendmagazine HBvLPlus. HDB, foto LD

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer