Minstens zestig doden bij golf van aanslagen in Irak

Nieuwe aanslagen hebben zaterdag minstens zestig doden en honderden gewonden gemaakt in Irak. Doelwitten waren vooral cafés en markten in Bagdad, waar de bevolking het einde van de ramadan vierde. Het was vijf jaar geleden dat er nog zoveel mensen om het leven kwamen bij aanslagen in de ramadanmaand.

jrosquin

Het dagelijkse geweld neemt toe in Irak en doet vrezen voor een nieuwe burgeroorlog. Niet in het minst omdat in juli enkele honderden gevangenen konden ontsnappen, onder wie belangrijke leden van al-Qaida.

In totaal ontploften er zaterdag 16 bomauto's verspreid over het hele land, kwamen 61 mensen om het leven en vielen er 300 gewonden. In Bagdad eiste een gecoördineerde reeks aanslagen met bomauto's 37 doden in 8 verschillende wijken, zeggen politie- en medische bronnen.

In het ziekenhuis Al-Kindi duwden artsen al lopend brancards voort. Op een van die brancards lag een man met gesloten ogen, het hoofd gewikkeld in een deken. Een beetje verder behandelden dokters een man, schijnbaar en soldaat, van wie het gezicht, de buik en de armen vol bloed hingen.

In Tuz Khormato, 175 kilometer ten noorden van de hoofdstad, reed een zelfmoordterrorist in op een versperring. Daarbij kwamen 9 mensen om en vielen 48 gewonden. In de stad Nasiriyah, 300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, ontploften 2 bomvoertuigen, die 4 levens eisten. Een derde bomvoertuig eiste 5 doden in de heilige sjiitische stad Karbala.

De ramadanmaand in Irak was bijzonder bloederig, met meer dan 800 doden volgens een telling van persbureau AFP. Volgens de Verenigde Naties kwamen er meer dan 1.000 mensen om in juli, de ergste maandbalans in het land sinds 5 jaar.

Foto: EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer