Aan Snowden gelinkte e-maildienst houdt ermee op

De e-maildienst Lavabit, waar ook klokkenluider Edward Snowden vermoedelijk gebruik van maakte, gooit de handdoek in de ring. Dat heeft de oprichter en eigenaar van de dienst, Ladar Levison, vrijdag laten weten.

dvansant

Levison verklaarde in een brief die op het internet werd gepubliceerd dat hij heeft besloten om de activiteiten stop te zetten, eerder dan medeplichtig te worden aan misdaden tegen het Amerikaanse volk. "Ik ben gedwongen geworden om een moeilijke keuze te maken: medeplichtig worden aan misdaden tegen het Amerikaanse volk of weglopen van bijna tien jaar hard werk door Lavabit te sluiten. Na grondig gewetensonderzoek heb ik besloten de activiteiten stop te zetten", luidt het letterlijk.

Levison gaf verder weinig andere details vrij, maar hier en daar wordt gesuggereerd dat hij betrokken zou zijn bij wettelijke procedures om de gegevens van de gebruikers van de e-maildienst uit handen te houden van de Amerikaanse autoriteiten.

De aanklacht van Levison eindigt met de woorden: "Deze ervaring heeft me een heel belangrijke les geleerd: zonder actie van het Congres of zonder een sterk juridisch precedent raad ik alle mensen ten stelligste af hun privé-gegegevens toe te vertrouwen aan bedrijven die sterke banden hebben met de Verenigde Staten."

Snowden, die tijdelijk asiel verkreeg in Rusland, kijkt in de Verenigde Staten aan tegen beschuldigingen van spionage nadat hij geheime informatie lekte aan de media.

Belga Archieffoto