Staatsveiligheid vond maatregelen tegen antiterreur evident

Print
Staatsveiligheid vond maatregelen tegen antiterreur evident

Staatsveiligheid vond maatregelen tegen antiterreur evident

Details over de veiligheidsmaatregelen die in België genomen zijn naar aanleiding van de internationale terreurdreiging wil Alain Winants, de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, niet geven, maar het is volgens hem wel "evident" dat er een concrete aanleiding toe was. Dat zei hij dinsdag op Radio 1. Bij het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken wordt intussen geen commentaar gegeven op nieuwsberichten over de dreiging.

Het is het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, dat op basis van de informatie die het van verschillende ondersteunende diensten ontvangt een dreigingsniveau bepaalt. Volgens Alain Winants zijn de huidige maatregelen, zoals de versterkte beveiliging op luchthavens en van hogesnelheidstreinen, wel degelijk gebaseerd op een dreiging, zo liet hij verstaan. "Ik ga niet in detail treden, maar van zodra er maatregelen worden genomen in geval een verhoogde dreiging door het OCAD, lijkt het mij evident dat er daar aanleiding toe was".

Geen rechtreekse band met NSA

Over de "grond van de waarschuwing" die de Amerikaanse autoriteiten uitstuurden, kan Winants niets zeggen. Hij verduidelijkte op de radio wel dat de Staatsveiligheid "geen rechtstreekse band" heeft met de geheime dienst NSA, maar samenwerkt met de FBI en de CIA. Maar, zo voegde hij eraan toe, "het is zeer goed mogelijk en zelfs waarschijnlijk dat er in de informatie van CIA en FBI informatie zit die afkomstig is van de NSA".

Ook nu Amerikaanse media schrijven dat de dreiging erin zou bestaan dat al-Qaida-topman Ajman al-Zawahiri zijn chef voor het Arabisch schiereiland in Jemen, Nasser al-Wuhayshi, de opdracht zou gegeven hebben om "vanaf zondag" (4 augustus) een Amerikaans doelwit aan te vallen, wil het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken geen commentaar geven. "Dat zijn evaluaties in de pers", luidt het. "De genomen veiligheidsmaatregelen zijn de maatregelen die nodig zijn".

Details bewust verborgen

Alain Winants wijst erop dat niet alle details van de beschermingsmaatregelen bekend zijn. "De bedoeling is net dat die niet voor iedereen zichtbaar zijn".

Belga, archieffoto