Koning van Marokko herroept gratie Spaanse pedofiel

De koning van Marokko, Mohammed VI, heeft beslist de gratie die werd toegekend aan een Spaanse pedofiel te annuleren. Dat meldt het Marokkaanse koninklijk paleis in een persbericht. De vrijlating van de Spaanse pedofiel leidde de voorbije dagen tot hevige protesten in Marokko.

dvansant

De Marokkaanse koning had dinsdag op verzoek van de Spaanse koning Juan Carlos een groep van 48 Spaanse gevangen gratie verleend. Onder hen bevond zich ook Daniel Galvan Fina, een pedofiel die tot 30 jaar cel was veroordeeld wegens de aanranding van liefst 11 minderjarigen. De vrijlating van die Spaanse pedofiel leidde tot hevige protesten, onder meer in Rabat. Bij die protesten vielen tientallen gewonden.

Koning Mohammed VI had al laten verstaan dat hij niet op de hoogte was van de misdaden van de betrokken gevangene en bestempelde de vrijlating zaterdag als "betreurenswaardig".

Nu komt de Marokkaanse koning ook terug op zijn eerdere beslissing. "De koning heeft beslist de gratie van Daniel Galvan Fina in te trekken", luidt het. Als aanleiding wordt gewezen op het "uitzonderlijke karakter" van de zaak.

Volgens verschillende media heeft de ex-gevangene Marokko intussen al verlaten. Het Marokkaanse ministerie van Justitie wil samen met Madrid onderzoeken "welk gevolg kan gegeven worden aan het intrekken van de gratie".

Belga
Foto Reuters: Een betoger schreeuwt het uit tijdens een massale protestactie, ontstaan door de mededeling dat koning Mohammed VI een Spaanse pedofiel gratie had verleend
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer