België neemt preventieve maatregelen tegen terrorisme

De verhoogde terreurdreiging waar de Verenigde Staten vrijdagavond voor waarschuwden, leidt ook in ons land tot preventieve maatregelen van verhoogde waakzaamheid. Dat melden verschillende media en wordt zondag bevestigd door Peter Mertens van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. Concreet gaat het om meer controles en een verhoogde politieaanwezigheid op een beperkt aantal strategische plaatsen met transportfaciliteiten.

dvansant

De maatregelen werden genomen "in een context van internationale dreiging waarbij Westerse belangen worden geviseerd", preciseert het Crisiscentrum.

De maatregelen die worden genomen, zijn meer controles en een verhoogde politieaanwezigheid op een aantal strategische plaatsen. Het zou gaan om bepaalde stations en Brussels Airport, maar de woordvoerder wilde zondag niet in detail treden.

De preventieve maatregelen zijn volgens hem genomen op basis van analyses van het dreigingsniveau door OCAD (antiterreurorgaan). "Zij beschikken over de expertise en maken de informatie over aan de politiediensten", aldus Mertens. Hij wees er ook op dat het niet uitzonderlijk is dat het OCAD analyses aanreikt die leiden tot het nemen van extra preventieve maatregelen.

Het globale dreigingsniveau van ons land blijft op code twee, maar voor sommige plaatsen kan er wel een verhoogde code gelden.

De politiediensten zijn zaterdagavond op de hoogte gebracht. De situatie wordt permanent opgevolgd en het dreigingsniveau kan dus worden bijgewerkt in functie van eventuele nieuwe elementen, luidde het nog.

Belga Archieffoto Belga: Een politieoefening die terroristische acties in ons land moet helpen voorkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer