thumbnail: null
thumbnail: null

Japan lanceert succesvol onbemande cargo naar Internationaal Ruimtestation ISS

Van op de basis Tanegashima heeft Japan zaterdag met een krachtige H-2B draagraket een onbemand vrachtruimteschip succesvol naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd. Dat heeft het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa meegedeeld.

mceulemans

De H-2B vertrok om 21.48 uur Belgische tijd. Een kwartier later kwam uit de nok van de tweetrapsraket de HTV-4 vrij, de vierde cargo die Japan naar het ISS stuurde. De première dateert van september 2009. De HTV-4, die de meer welluidende naam Konoturi 4 kreeg, moet op 9 augustus aankomen bij de spacemeccano. Naar analogie van Frank De Winne bijna vier jaar geleden, moet de bemanning het tuig dan met de robotarm van het ISS uit de ruimte plukken en aan het ruimtestation vasthechten.

Materieel en robot

De cargo heeft 5,4 ton lading bij voor de zes opvarenden van de spacemeccano, waaronder wetenschappelijke uitrusting, voedsel, een koelkast, en als mede-blikvanger de androïde-robot Kirobo. Die is 34 cm groot, weegt zowat 1 kilo en zal deel uitmaken van de bemanning. De door specialisten van de Universiteit van Tokio en autobouwer Toyota ontworpen robot zal na de aankomst van Koichi Wakata, in november, met de veteraan-astronaut in het Japans converseren. Wakata wordt de eerste Japanse bevelhebber van het ISS.

Op 5 september neemt de HTV-4 weer afscheid van het ISS, volgestouwd met ongevaarlijk afval en afgedankt spul, dat dan mee zal verbranden tijdens de duik in de atmosfeer. Japan lanceerde ook in januari 2011 en juli 2012 een cargo naar het ruimtestation. Het land heeft er tevens de labo-module Kibo aanhangen.

Belga Foto's: Reuters

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer