Nederlandse wetenschapper presenteert gekweekte hamburger

De Nederlandse wetenschapper Mark Post presenteert maandag in Londen zijn hamburger van gekweekt vlees. Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel die de Maastrichtse hoogleraar vasculaire fysiologie heeft opgekweekt in zijn laboratorium.

mceulemans

Het vlees is gekweekt uit stamcellen van een koe. Post maakte eerder al bekend dat hij erin geslaagd was op deze manier een hamburger te maken, maar een presentatie liet op zich wachten. Tijdens de bijeenkomst van maandag wordt de "labburger" ter plaatse klaargemaakt en aan een smaaktest onderworpen. Twee vrijwilligers zullen het resultaat van het jarenlange werk van de hoogleraar proeven.

Alternatief

Post hoopt dat gekweekt vlees in de komende decennia zal uitgroeien tot een goed alternatief voor vlees dat afkomstig is van levende dieren, zei hij eerder in interviews. Dat kan zowel het dierenwelzijn als het milieu ten goede komen

.

De huidige veehouderij draagt op grote schaal bij aan milieuproblemen als klimaatverandering, vervuiling en ontbossing. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN valt bijvoorbeeld 18 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen toe te schrijven aan de vleesproductie.

Waar in Londen de presentatie maandag wordt gehouden, is alleen aan genodigden bekendgemaakt.

Belga Foto: Reuters

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer