Veiligheidsdiensten Jemen in hoge staat van paraatheid na sabotage olieleidingen

In Jemen zijn de veiligheidsdiensten zondagochtend in de opperste staat van paraatheid voor de ambassades van de Verenigde Staten, Groot-Brittanië, Frankrijk en Duitsland na de terreurdreiging door al-Qaida. Gewapende mannen saboteerden er zaterdagavond een oliepijpleiding.

mceulemans

De oliepijpleiding in Wadi Abida, in de provincie Marib, werd zaterdagavond tot ontploffing gebracht. Dat meldt een topman van het oliebedrijf. Het gaat om de tweede sabotage in tien dagen tijd. Door de ontploffing kon er een tijdje geen olie opgepompt worden. De oliepijpleiding is 320 kilometer lang en verbindt de olievelden van Safir met de terminal van Ras Issa in de Rode Zee.

Vrijlating gevangenen

Gewapende stammen uit Marib saboteren regelmatig de oliepijpleiding om druk uit te oefenen op de Jemenitische overheid zodat die meer rekening houdt met hun eisen en meer gevangengen vrijlaat.

De ontploffing heeft volgens deskundigen wellicht niets te maken met de terroristische dreiging van terreurgroepering al-Qaida. Tal van westerse ambassades in Jemen zijn zondag gesloten omdat de VS aanwijzingen hebben dat al-Qaida of bevriende terreurorganisaties aanslagen plannen op Amerikaanse doelwitten in Jemen.

De Jemenitische veiligheidsdiensten hebben zondag hun waakzaamheid verscherpt. Voor de westerse ambassades zijn veiligheidsperimeters opgesteld en het leger voert op de belangrijkste wegen van hoofdstad Sanaa verscherpte controles uit.

Dreiging al-Qaida

De Verenigde Staten gingen donderdag over tot de sluiting van ambassades en consulaten in de islamitische wereld door een dreiging van al-Qaida. De dreiging zou bestaan uit onderschepte communicatie tussen leden van de terreurgroepering, waarin terroristen aanvallen op Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bespraken.

Belga Foto: EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer