Swings pakt tweede goud op afvallingsrace 20 km

Bart Swings heeft zaterdagnacht op de Wereldspelen in Cali een tweede gouden medaille veroverd. De 22-jarige Belgische skeeleraar zegevierde op de afvallingskoers over twintig kilometer op de weg. Voor Swings is het derde prijs die hij in Cali verovert. In zijn rugzak zaten al goud (punten-afvallingskoers) en zilver (1000 meter).

mceulemans

De tweede plaats was voor de Nieuw-Zeelander Peter Michael, de derde voor Jorg David Bolanos Villacorte uit Ecuador. Voor de laatste twee dagen van het skeelerprogramma is het decor verplaatst naar het wegparkoers rond de piste van de Patinodromo Mundialista.

Respect voor Swings

Inline skaten op de weg is in Cali demonstratiesport. De geestdrift van de 8.000 Colombianen wordt er niet minder om. Die commentatoren spreken met veel respect van 'Senor Swings', terwijl andere buitenlandse skeeleraars worden genegeerd. De nuchtere Belg Swings gedijt wonderwel in deze skategekke ambiance.

Swings prefereert het skaten op de piste, omdat hij dan met zijn goede techniek het best uit de voeten kan. Maar uit de wereldtitel die hij vorig jaar op dit onderdeel veroverde, blijkt dat hij op de weg niet onthand is. Voorin blijven, dan kun je niet afvallen, is telkens het motto van de student.

Voortdurend voorin

Voor de langste wedstrijd van het toernooi nam Swings dat devies wel heel letterlijk. Zelden was hij niet aan het front te zien en voortdurend wist hij zijn adjudant, de Duitser Felix Rijhnen, aan zijn zijde. Beiden rijden voor hetzelfde merkenteam. Een andere trouwe helper, landgenoot Jore Vanden Berghe, was niet gestart.

Swings nestelde zich vier ronden voor het einde definitief aan kop, hield het tempo hoog en sloeg de laatste aanval van Michael en Bolanos af. Dat deed hij met een spectaculaire spagaatfinish, de bekroning van het tweede goud.

Belga Beeld: PhotoNews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer