Sp.a blijft zich verzetten tegen bankiersbonussen

Coalitiepartner sp.a blijft zich verzetten tegen het toelaten van bonussen en vertrekpremies aan managers van banken die overheidssteun genieten. Dat zegt sp.a-fractieleidster in de Kamer Karin Temmerman.

mceulemans

Zo'n verbod was voorzien in het regeerakkoord, maar minister van Financiën Koen Geens (CD&V) wil bonussen en vertrekpremies nu toch in heel uitzonderlijke gevallen toestaan.

Regeerakkoord respecteren

"We hebben nog geen teksten gezien, maar ons uitgangspunt blijft alvast het regeerakkoord", zegt Temmerman. "We vinden dat zo'n verbod er moet komen, temeer omdat de bonussen voor een deel de bankencrisis, die de overheid dwong om de banken overeind te houden, mee hebben veroorzaakt. Door die bonussen zijn er immers veel te grote risico's genomen".

Oppositiepartij Groen vindt het voorstel van de minister niet kunnen. "Ten eerste strookt dit niet met het regeerakkoord en ten tweede verwacht de burger in ruil voor de geleverde steun dat er 5 jaar na de bankencrisis eindelijk maatregelen komen die een volgende crisis vermijden ipv opnieuw dezelfde fouten te maken", zegt Meyrem Almaci.

Verwachting van burger

"Ten gevolge van de bankencrisis raakte onze economie in het slop, verloren vele mensen hun job en is onze staatsschuld opnieuw tot boven de 100% gestegen. Alle burgers van ons land hebben verschillende jaren op rij besparing na besparing moeten slikken".

"Die burger verwacht dat de regering maatregelen neemt om dergelijke crisissen in de toekomst te vermijden. Geen maatregelen die de deur openlaten naar nieuwe misbruiken", zegt de groene politica. Het voorstel van minister Geens moet nog binnen de regering worden besproken.

Belga Archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer