Wat verandert er op 1 augustus?

Veel Belgen zijn nog met vakantie, maar het begin van augustus brengt weer wat veranderingen met zich mee die ook hun leven zullen beïnvloeden. Een overzicht.

fvranckx

Jan Becaus met pensioen

Journaalanker Jan Becaus presenteerde gisteren om 19 uur een laatste keer Het Journaal op één. De festiviteiten rond de troonswisseling, op 21 juli, waren het laatste grote wapenfeit van de man die voor de VRT-nieuwsdienst het koningshuis volgde.

Becaus vierde op 18 juli zijn 65ste verjaardag, wat hem de eerste maakt die tot zijn 65ste anker is geweest. Hij was sinds 1984 aan de slag bij de openbare omroep. Zijn opvolger, Bart Schols, start in september als anker.

Tijdens zijn pensioen hoopt de nieuwslezer veel te kunnen reizen, al zal hij ook het nieuws blijven volgen.

Lees ook: Rik Torfs nieuwe rector KU Leuven

Cao regelt positie werknemers bij overname

De collectieve arbeidsovereenkomst nr. 102 die de positie van de werknemers regelt bij de overdracht van een onderneming onder gerechtelijk gezag, gaat vandaag van kracht.

De cao biedt de overnemer de mogelijkheid de werknemers die zullen overgenomen worden, te selecteren. Die keuze zal wel moeten berusten op technische, economische of organisatorische redenen.

Rik Torfs wordt rector KU Leuven

Rik Torfs (56) staat voortaan in voor het dagelijkse bestuur van de Leuvense universiteit. De professor Kerkelijk Recht wordt daarbij bijgestaan door acht vicerectoren. Opvallendste naam in die ploeg is N-VA-politicus Danny Pieters, die vicerector Humane Wetenschappen wordt.

Kort na zijn verkiezing zei Torfs al dat hij als rector "verbindend" wil optreden.

Goedkopere oprichtingskosten voor bedrijven en verenigingen

Vanaf vandaag wijzigen de tarieven voor de oprichting van een onderneming of een vereniging. Wie dat via elektronische weg doet, zal minder betalen: 210 euro voor een onderneming in plaats van 240 nu, 130 euro voor een vzw in plaats van 161,66 euro. De klassieke procedure via de griffie van de rechtbanken van koophandel wordt dan weer duurder (260 euro voor een onderneming, 180 euro voor een vzw.

Trajectcontroles in Antwerpen

Zowel in Oud-Turnhout als in Lille worden de trajectcontroles opgestart: - Oud-Turnhout: van de Steenweg op Turnhout 151 naar de Steenweg op Mol 111, van de Steenweg op Mol 111 naar Steenweg op Turnhout 151, van de Steenweg op Mol 111 naar Donk 55 en van Donk 55 naar de Steenweg op Mol 111. - Lille: van de Gebroeders De Winterstraat 123 naar de Oostmalsebaan/Blommerschotsebaan en van de Oostmalsebaan/Blommerschotsebaan naar de Gebroeders De Winterstraat 123.

Belga/MH Foto's PN