"Snowden kan onmogelijk worden uitgeleverd"

Het is onmogelijk om klokkenluider Edward Snowden aan de Verenigde Staten uit te leveren. Dat heeft Ruslands hoogste mensenrechtenambtenaar donderdag gezegd. "Volgens internationale conventies kan iemand die tijdelijk asiel aangevraagd heeft niet overgedragen worden", zei Mikhail Fedotov, het hoofd van de presidentiële mensenrechtenraad, aan het persbureau Interfax.

tmas

Fedotov voegde eraan toe dat Snowden zich wettelijk niet in Rusland bevindt - hij zit al meer dan een maand in de transitzone van de luchthaven Sjeremetjevo. "We kunnen niets doen om in te gaan op de wensen van onze Amerikaanse partners", zei hij.

Washington blijft herhalen dat Snowden aan hen moet uitgeleverd worden. Daar wordt hij gezocht voor spionage. Woensdag nog zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het "zeer teleurgesteld" zou zijn mocht Moskou de klokkenluider toelaten de transitzone te verlaten.

Verwacht werd dat Snowden dat gisteren zou doen maar zijn Russische advocaat zei na een ontmoeting dat bepaalde bureaucratische moeilijkheden hem nog in de transitzone houden.

Op Twitter zei de Amerikaanse ambassadeur in Rusland dat ze niet vragen om zijn "uitlevering", maar gewoon om "de terugkeer" van Snowden.

Belga Foto AFP

Meer over Edward Snowden

Aangeboden door onze partners