"Elisabeth kan harten van Vlamingen veroveren"

Elf jaar is ze nog maar, de jonge Elisabeth. Gisteren heeft ze de dag een beetje ondergaan, maar het hof beseft dat de interesse voor de oudste dochter van koning Filip en koningin Mathilde snel zal toenemen.

jrosquin

“Het is een echt vrouwtje.” Met die legendarische woorden kondigde - toen nog - prins Filip in 2001 de geboorte van zijn eerste dochter aan. Gisteren stond dat vrouwtje er al helemaal, in een kleed van ontwerper Natan. Naast haar: jongste zus Eléonore en haar twee broers. “Ze zal zich toch al goed bewust zijn van wat er zich allemaal afspeelt”, zegt royaltywatcher Kathy Pauwels. “De kinderen hebben alles perfect uitgevoerd zoals ze het hebben gerepeteerd.”

Op Chinese les

Hoe jong ook, volgens Pauwels is het hof al bezig met de eerste vrouwelijke troonopvolgster in ons land. “Het koningshuis moet meer dan ooit de harten van de Vlamingen proberen te winnen. Ze zien in Elisabeth de perfecte persoon om dat te doen. Natuurlijk is ze nog erg jong. Maar ze heeft op een aantal officiële gelegenheden al het voortouw mogen nemen.”

Twee jaar geleden heeft ze al het kinderziekenhuis van het UZ Gent geopend. “Bij haar toespraak toen viel op hoe goed ze Nederlands praat”, herinnert Pauwels zich. “Ze beheerst de taal opvallend beter dan andere leden van het koningshuis. Ze heeft dan ook een Nederlandstalige nanny. Haar uitspraak gaat zeker een troef zijn.”

De prinses zit momenteel op het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel. Al haar lessen zijn in het Nederlands. “Maar ze volgt ook Chinees.”

Vraag is hoe koning Filip en koningin Mathilde omgaan met de toenemende persbelangstelling voor hun dochter. “Ze hebben altijd gezegd dat ze haar zo normaal mogelijk willen laten opgroeien. Maar toch zal ze vroeg of laat in de schijnwerpers komen.”

WB

Foto EPA vlnr. Eléonore, Gabriël, koningin Mathilde, koning Filip, kroonprinses Elisabeth, Emmanuel

Meer over Troonswissel