thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Koning Filip: de zevende vorst van België

Na zijn plechtige eedaflegging in de Kamer is Filip van België officieel de zevende koning van ons land. Hij wordt de vorst van een "complexe" natie, maar was volgens royalty-experts "de best voorbereide kroonprins van Europa".

dvansant

De wonderjaren

Prins Filip wordt op 15 april 1960 geboren als oudste zoon van toenmalige prins Albert en prinses Paola. Hij wordt als Filip Leopold Louis Marie gedoopt en krijgt meteen de titel van hertog van Brabant. Op 18-jarige leeftijd trekt hij naar de Koninklijke Militaire School, gevolgd door een doortocht aan het Trinity College in Oxford en een master in politieke wetenschappen aan de universiteit van Stanford in Californië. Het is intussen 1985.

Zijn eerste publieke functie volgt kort na de dood van zijn oom Boudewijn. Prins Filip neemt van zijn vader de fakkel over als erevoorzitter van de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel (BDBH). Op 21 juni 1994, een jaar later, legt hij de eed af als senator van rechtswege. Hij blijkt een senator die ook gevoeligere onderwerpen niet schuwt. Zo doet hij voor het eerst stof opwaaien in 1997 met een pleidooi in de Senaat voor een verbod op porno.

Een man met een missie

Zijn huwelijk met Mathilde d'Udekem d'Acoz levert de kroonprins eind 1999 heel wat positieve media-aandacht op, maar de jaren nadien lijkt hij vooral de pers te halen met enkele niet al te prinselijke uitschuivers. Filip heeft immers een "missie".

Zo valt hij op handelsmissie naar China in 2004 vooral op met een stevige politieke uithaal naar Vlaams Belang. "In ons land zijn er mensen en partijen zoals het Vlaams Belang die tegen België zijn, die ons land kapot willen maken. Ik kan je verzekeren dat ze dan met mij te maken krijgen", zegt hij in een interview met Story. "Vergis je niet, ik ben een taaie als het moet." Een duidelijke valse noot, gezien de protocollaire functie van een kroonprins.

Maar de prins opent ook deuren in het buitenland. Met intussen al een vijftigtal economische zendingen op zijn conto kan hij een aardig palmares voorleggen. Bovendien valt ook in de bedrijfswereld zelf te horen dat de koninklijke aanwezigheid vaak een meerwaarde vormt.

Politieke onenigheid

Toch loopt het soms ook mis. Zo ondertekent hij in 2005 in Griekenland ietwat per ongeluk een eisenbundel van werkgeversorganisatie VBO die erg kritisch is voor het werk van de regering. Toenmalig premier Guy Verhofstadt is "not amused" en tikt hem openlijk op de vingers. In Zuid-Afrika krijgt Filip dan weer kritiek op zijn gebrek aan interesse voor de meereizende Belgische bedrijfsleiders.

Een en ander maakt dat steeds vaker stemmen opduiken die stellen "dat Filip het niet kan". De kroonprins zit in de hoek waar de klappen vallen en elk incidentje lijkt een nieuw bewijs van zijn onkunde. Op de traditionele receptie met de gestelde lichamen in 2007 bijt hij van zich af. Van politiek hoofdredacteur bij vtm Pol Van Den Driessche en De Morgen-chef Yves Desmet eist hij meer respect. "Ik eis dat u eerbied betuigt voor mijn functie en ontzag en respect toont voor dit huis. Als u dat niet doet, bent u hier niet langer welkom", dreigt hij.

De uithaal naar beide journalisten lijkt even de spreekwoordelijke druppel te worden. Premier Verhofstadt keert zich openlijk tegen de kroonprins en weigert het jongste incident te bedekken met de mantel der liefde. Politici verdringen mekaar om in de media een pleidooi te kunnen afsteken voor een "echt protocollair koningschap". "Politiek hervormt monarchie uit angst voor koning Filip", luidt het in de kranten.

Stijve hark of trotse papa?

Toch slaagt de kroonprins er in de jaren die volgen in om zich een "degelijker" imago aan te meten. De populariteit van prinses Mathilde blijft groot en op 16 april wordt met prinses Eléonore zijn vierde kind geboren. In contrast met zijn wat stugge optreden bij de geboorte van zijn eerste dochter Elisabeth in 2001 - "Het is een vrouwtje" - meet Filip zich stilaan het imago aan van trotse papa.

Tegelijk rijgt hij de economische zendingen aan mekaar. De missies van de daaropvolgende jaren verlopen quasi vlekkeloos, al rijst er wel eens kritiek op het feit dat de prins telkens dezelfde clichés en metaforen bovenhaalt om zijn liefde voor zijn land en zijn eega, prinses Mathilde, te bezingen.

De zevende vorst

Ondanks de kritiek wordt Filip beschouwd als een van de best voorbereide kroonprinsen van Europa. Gehoopt wordt dat hij een meer protocollaire rol zal omarmen in zijn koningschap en zich daarbij zo min mogelijk in zal laten met politieke zaken. Ondanks het feit dat de relatie met zijn vader Albert niet altijd de beste is geweest, heeft de aftredende vorst herhaaldelijk laten merken dat hij zijn zoon ten volle vertrouwt.

Belga/DV Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer