Di Rupo: "Kost monarchie daalt voor het eerst"

"Voor het eerst in de geschiedenis van België zal de globale kost van de monarchie dalen. Koning Albert II krijgt overigens veel minder dan de Nederlandse Koningin Beatrix." Dat zegde premier Elio Di Rupo (PS) zopas in de Kamer aan Barbara Pas (VB) en Theo Francken (N-VA).

sboeynaems

Zij vonden de dotatie van gepensioneerde Albert II (923.000 euro) veel te hoog. Volgens Pas krijgt Albert "70 keer zoveel als een gewone gepensioneerde en 3 keer zoveel als een Amerikaanse president". Francken herhaalde zijn visie dat de Belgische monarchie "de best betaalde ter wereld is".

Verder dan Nederland

Di Rupo zegde dat "dank zij de acht institutionele partijen (de regeringspartijen én de Groenen) de globale kost van de monarchie voor het eerst is gedaald en door de belastingen die we heffen daalt hij nog meer".De premier beklemtoonde dat de dotaties voor het eerst door het Rekenhof zullen worden gecontroleerd en "transparant zullen zijn voor de bevolking".Di Rupo zegde nog dat Albert alleen gratis met legervliegtuigen zal mogen meevliegen "als hij ons land ergens vertegenwoordigt, niet meer bij privévluchten".

"Wij gaan veel verder dan Nederland, want de vroegere koningin Beatrix krijgt daar 1,4 miljoen en op niets daarvan moet ze personenbelasting betalen".Francken en Pas bleven de dotatie te hoog vinden. Pas: "Als we dan toch met Nederland vergelijken, dan moeten we er ook op wijzen dat de prinsen daar géén dotatie krijgen, in tegenstelling tot hier".

JDW

Foto Isopix

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer