Jean-François Gillet bijna vier jaar geschorst in Italiaans omkoopschandaal

Print
Jean-François Gillet bijna vier jaar geschorst in Italiaans omkoopschandaal

Jean-François Gillet bijna vier jaar geschorst in Italiaans omkoopschandaal

Rode Duivel Jean-François Gillet wordt voor drie jaar en zeven maanden geschorst voor zijn aandeel in het zogenaamde 'Calcioscommesse', een omkoopschandaal in het Italiaanse voetbal. Dat meldt de Italiaanse voetbalbond.

De 34-jarige Gillet werd beschuldigd van "sportieve ongeregeldheden" in de van omkoping verdachte wedstrijden Bari-Treviso 0-1 (mei 2008) en Salernitana-Bari 3-2 (mei 2009), toen hij nog doelman was bij Bari. Stefano Palazzi, federaal procureur van de Italiaanse Voetbalbond (FIGC), had eerder vier jaar schorsing geëist voor de Rode Duivel. Gillet kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

De Luikenaar kreeg de op een na zwaarste straf van de 20 veroordeelde spelers. De schorsingen gaan van zes maanden tot vier jaar. Massimo Ganci en Cosimo D'Angelo zijn vier jaar geschorst, terwijl Gianluca Galasso hetzelfde lot beschoren is als Gillet. Raffaele Bianco, Simone Bonomi, Francesco Caputo, Daniele De Vezze, Luca Fusco, Stefano Guberti, Vitali Kutuzov, Alessandro Parisi, Ivan Rajcic en Vincenzo Santoruvo staan voor drie jaar en zes maanden aan de kant. Nicola Belmonte, Massimo Bonanni, Corrado Colombo, Mariano Martin Donda, Santiago Ladino en Vitangelo Spadavecchia kregen een schorsing van zes maanden. Nicola Strambelli en Willian Pianu werden vrijgesproken.

Serie B-club Bari moet volgend seizoen met een minpunt starten in de competitie en krijgt een geldboete van 25.000 euro.

Het 'Calcioscommesse' barstte in juni 2011 los in Italië. Onderzoek van het parket van Bari leidde al tot verschillende veroordelingen op sportief vlak.

Foto Belga