Eiertest redt 15 miljoen haantjes

Print
Eiertest redt 15 miljoen haantjes

Eiertest redt 15 miljoen haantjes

Door een nieuwe technologie kunnen mannelijke embryo's in kippeneieren snel worden opgespoord. Daardoor wordt vermeden dat jonge haantjes massaal gedood worden omdat ze niets opbrengen. Wereldwijd worden jaarlijks 4 miljard haantjes vlak na hun geboorte afgemaakt. Want hanen leggen later geen eieren en zijn dus economisch niet interessant.

De nieuwe technologie van de onderzoeksgroep Mechatronica, Biostatistiek en Sensoren (MeBioS) van de KU Leuven kan de zekere dood in de toekomst voorkomen. "We sturen licht door een ei en uit de elektromagnetische stralen die we terug opgevangen, kunnen we met 98% zekerheid afleiden of het om een vrouwelijk of een mannelijk embryo gaat", zegt Bart De Ketelaere, leider van de onderzoeksgroep.

De technologie brengt ook economische voordelen. "Haantjes moeten nu 21 dagen worden uitgebroed op 37° Celsius om vervolgens na hun geboorte manueel afgezonderd te worden. Dat kost geld. Wij kunnen een mannelijk embryo al na tien of elf dagen opsporen", aldus De Ketelaere.

SILKE RENTY
Archieffoto Reuters