thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

6 doden en 30 gewonden na treinramp bij Parijs

Bij het treinongeval vrijdag in een station nabij Parijs zijn zes mensen om het leven gekomen en dertig anderen gewond geraakt, van wie acht ernstig. Dat blijkt uit een voorlopige balans die de Franse premier Jean-Marc Ayrault in de nacht van vrijdag op zaterdag vrijgaf.

dvansant

Volgens de premier is het nog te vroeg om informatie te kunnen geven over de oorzaak van het ongeval. Drie onderzoeken zijn aan de gang. Volgens een verantwoordelijke van de hulpdiensten zijn er geen kinderen bij de dodelijke slachtoffers. De zoektocht naar mogelijke andere slachtoffers werd voortgezet tijdens de nacht. Er zouden 350 tot 385 mensen aan boord zijn geweest.

Een intercitytrein naar Limoges ontspoorde vrijdag rond 17 uur in Brétigny-sur-Orge. Vele mensen zaten een tijdlang vast in de wagons. Volgens politiebronnen reed de trein aan grote snelheid het station binnen en is hij daar om een nog ongekende reden in tweeën gesplitst.

Een deel van de trein bleef rijden, terwijl een ander deel is omgekiept op het perron. Er lagen zeker vier wagons op hun zij. Reizigers en getuigen maakten gewag van ware horrorscènes. "Ik heb veel gewonden gezien, vrouwen en kinderen geblokkeerd in de trein. De mensen schreeuwden, een man bloedde aan zijn aangezicht", aldus de 30-jarige Vianey Kalisa die in het station wachtte op een trein naar Parijs. Een 57-jarige passagier, Marc Cheutin, verklaarde dat hij "over een persoon moest stappen die onthoofd werd", om uit de wagon te geraken waarin hij zich bevond.

Zowat 300 brandweerlieden, 20 medische ploegen en 8 helikopters werden naar de plaats van de ramp gestuurd. Het gaat om de zwaarste treinramp in Frankrijk sinds 1988, toen in het Parijse gare de Lyon 56 mensen om het leven kwamen

Hollande

President Hollande heeft zijn "solidariteit" met de families van de slachtoffers uitgedrukt en de inzet van de hulpdiensten bewierookt. Hollande kondigde drie onderzoeken aan om te kunnen begrijpen wat er precies is gebeurd: één van de politie, één van het ministerie van Verkeer en één van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF. Het staatshoofd sloot de piste van werken aan de wissels als oorzaak uit en tegelijk riep hij op zich te hoeden voor een "zinloze polemiek". Hij zei ook dat het treinverkeer in Brétigny drie dagen onderbroken zal zijn.

Voorzitter Willy Colin van de Vereniging van Treingebruikers zegt dat topman Guillaume Pépy van SNCF in 2011 het betrokken treintraject "ziek" heeft genoemd. "Wat is er ondertussen gebeurd op het vlak van onderhoud", vraagt de treinreiziger zich af, een "volledige en snelle transparantie" omtrent het "vreselijke drama" eisend.

Belga
Foto AFP/Twitter

Meer over Frankrijk