Bin Laden 10 jaar geleden bijna gevat door snelheidsovertreding

Osama Bin Laden heeft door onkunde van de Pakistaanse militairen en inlichtingendiensten ongestoord in Abbottabad kunnen wonen. Althans, dat concluderen de Pakistanen zelf uit een erg kritisch, intern rapport dat via tv-station Al Jazeera bekend raakte.

mceulemans

De Pakistaanse onderzoekscommissie schrijft dat "de mate van incompetentie zacht uitgedrukt verbijsterende was, zo niet ongelooflijk".

Bin Laden was al in 2002 het grottencomplex van Tora Bora ontsnapt en Pakistan gevlucht. Zes jaar lang verbleef hij ongestoord in Abbottabad, samen met drie vrouwen, kinderen en kleinkinderen. Bin Laden zou vaak een cowboyhoed gedragen hebben, zodat hij vanuit de lucht niet herkend zou worden.

Onoplettendheid

Het rapport heeft het over een incident in de periode 2002-2003 waarbij Bin Laden in de Swat-vallei werd tegengehouden voor overdreven snelheid. De agent in kwestie had niets in de gaten en liet de terrorist na een simpele boete vertrekken.

Daarnaast zou de Pakistaanse inlichtingendienst ISI de telefoonnummers die het van de CIA doorkreeg niet gecontroleerd hebben. Nochtans leidde een van die nummers naar een belangrijke pion van Bin Laden.

Bovendien begrijpt de onderzoekcommissie niet dat de lokale overheid het niet zo erg vreemd vond dat het huis van Bin Laden opvallend hoge muren had, omringd door prikkeldraad. Niemand bezocht trouwens de woning en de familie Bin Laden kwam nooit buiten.

Ook bij de operatie waarbij Bin Laden door de Amerikaanse marine gedood werd, was de reactie van Pakistan ontzettend laat. Pas een klein half uur nadat de Amerikanen het luchtruim hadden verlaten, met Bin Ladens lijk aan boord, zette de Pakistaanse luchtmacht straaljagers in.

"Amerikaanse schurken"

De commissie is ook niet mals voor de Amerikanen. "Ze gedroegen zich als schurken", klinkt het. De CIA zou bijvoorbeeld hulporganisaties als dekmantel gebruikt hebben om de Pakistaanse regering te misleiden. Nochtans zijn de landen op papier bondgenoten.

De Amerikanen zetten hun collega's op het verkeerde been door vier locaties van Bin Laden door te geven, om vervolgens meteen naar Abbottabad te trekken. Sterker nog, de Pakistanen sluiten niet uit dat Bin Laden jarenlang hulp kreeg van de Amerikanen.

De Pakistaanse regering kreeg het rapport een half jaar geleden al, maar die besloot het niet openbaar te maken. Pakistan blokkeerde gisteren de toegang tot de website van Al Jazeera.

MCe Archieffoto

Meer over Osama bin Laden