Snowden in 2009: "wie lekt, verdient de kogel"

Hij heeft nu geheime documenten naar journalisten gelekt maar nog geen vijf jaar geleden, schreef Edward Snowden in chatberichten, dat wie lekt een kogel verdient. Dat heeft de conservatieve zender FoxNews donderdag gemeld op gezag van de chatlogs op TheTrueHOOHA, die zijn ontdekt door Ars Technica, een website voor technologienieuws.

dvansant

Snowden was in 2009 25 jaar en zou toen voor de inlichtingendienst NSA in Genève zijn gestationeerd. Hij chatte toen met iemand over een artikel in de New York Times (NYT) over geheime onderhandelingen tussen de VS en Israël om het beste antwoord te vinden op wat zij de dreiging vinden van het Iraanse atoomprogramma. "Willen ze (de NYT) een oorlog proberen te ontketenen", vroeg hij zich af. "Zij zijn zoals Wikileaks."

Snowden zei toen ook dat je "zoiets niet in de krant zet" (met "krant" in hoofdletters geschreven wat in chattaal roepen betekent). De klokkenluider vroeg zich toen ook af "wie de anonieme bronnen waren" die de NYT de informatie hadden toegespeeld. "Zo een mensen verdienen een kogel in hun ballen".

Nog volgens Ars Technica, aangehaald door Fox, was Snowden ook aangedaan over lekken omtrent geheime Amerikaanse operaties in Iran.

Belga