Duurzaam Limburg

Limburg pionier in groene economie

De Amerikaanse topeconoom Jeremy Rifkin heeft een positieve kijk op de Limburgse economie. "De razendsnelle ontwikkelingen in energiewinning en communicatietechnologie gaan de wereld totaal veranderen."

fvranckx

"Wij stomen onze bedrijven klaar voor die toekomst", beklemtoont gedeputeerde Marc Vandeput. "Energyville in Genk doet - met niet minder dan 200 topspecialisten - onderzoek naar groene energie en intelligente energienetwerken."

Toepassing in bedrijven

"Greenville in Houthalen-Helchteren is een dienstencentrum voor groene ondernemers die kiezen voor efficiënt materialenbeheer. De huisvesting in het hoofdgebouw van de voormalige Kempense Steenkoolmijnen is een perfect voorbeeld van de omschakeling van klassieke naar alternatieve energie. De vele technologische innovaties zijn nu al klaar voor toepassing in bestaande bedrijven én ze gaan leiden tot de oprichting van cleantech bedrijfjes."

Steun voor bedrijven en gemeenten

"De provincie Limburg en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) verlenen hiervoor toelagen. Gemeenten die hun bedrijven terreinen eco-efficiënt maken - bijvoorbeeld samen afval afvoeren of nutsvoorzieningen gebruiken - krijgen ook onze steun."

Besparen met groene energie

"Daarbij komt dat 183 Limburgse bedrijven in het Interreg-project Eco2Profit gestapt zijn. Zij slaan twee vliegen in een klap: kiezen voor groene stroom en/of aardgas én besparen op energie, allemaal samen voor 499.760 euro. Een studie over de opvang van restwarmte van productieprocessen leidt alvast tot een concrete business case op het industrieterrein Ravenshout in Beringen-Ham-Tessenderlo.