Onduidelijkheid over spoorstaking houdt aan

Print

Onduidelijkheid over spoorstaking houdt aan

Onduidelijkheid over spoorstaking houdt aan

Kunnen pendelaars en toeristen donderdag rekenen op een vlotte treinreis of niet? De socialistische vakbond kondigde op 15 juni al aan dat er een stakingsaanzegging is ingediend voor een deel van het personeel van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel, maar communiceert sindsdien de ene keer dat er hinder over het hele net zal zijn, en de andere keer dat het zal meevallen.

In een persbericht zegt ACOD Spoor dinsdag dat kinderen "niet gegijzeld" worden en dat het spoorwegverkeer niet "in chaos gestort zal worden". "Het werk zal onderbroken worden van 10 uur tot 12 uur. Deze actie zal wellicht zorgen voor vertragingen op enkele spoorwegverbindingen, die zich nadien opnieuw zullen normaliseren", luidt het. Belangrijke nuance: de mededeling spreekt over Vlaanderen. In het Frans is dinsdag vooralsnog geen persbericht gepubliceerd.

Charleroi-Antwerpen

Op de officiële website van de Franstalige CGSP Cheminots staat nog steeds de mededeling dat alle werkonderbrekingen bij de betrokken personeelsleden van Infrabel donderdag tussen 00.00 uur en 24.00 uur syndicaal gedekt worden. Daarnaast doet een pamflet de ronde met als afzender de socialistische spoorvakbond in Charleroi, waarop sprake is van een gesloten station Charleroi-Zuid komende donderdag. Vanuit Charleroi vertrekken onder meer treinen naar Antwerpen.

Vincent Pestieau, permanent secretaris van CGSP Charleroi, bevestigt dat "minstens de hele ochtend" het treinverkeer in het station van Charleroi stilgelegd wordt. Volgens Jean Pierre Goossens, voorzitter van het Vlaamse ACOD Spoor, zal intern nog over die kwestie gepraat worden. Woensdag wordt volgens hem bovendien ook nog eens een oproep gelanceerd binnen de vakbond om de reiziger op de actiedag niet te hinderen.

Spoorwegmaatschappij NMBS neemt alvast het zekere voor het onzekere, en raadt reizigers aan uit te kijken naar alternatieven voor de trein. "Het is een drukke periode", zegt woordvoerder Bart Crols. "Er is een stakingsaanzegging ingediend voor 24 uur. Het is onze plicht om de reizigers te informeren."

Belga

Archiefbeeld Belga