Geen shoppingcenter in het Brussels justitiepaleis

Print
Geen shoppingcenter in het Brussels justitiepaleis

Geen shoppingcenter in het Brussels justitiepaleis

"Er komt helemaal geen shoppingcenter in het Brusselse justitiepaleis. Daarvan was nooit sprake en het komt er ook niet." Dat zei staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, Servais Verherstraeten, in de Kamercommissie Financiën aan Luk Van Biesen (Open Vld).

Verherstraeten legde de plannen voor het Brusselse justitiepaleis uit. "Cassatie, het assisenhof, de balie en het restaurant van Justitie blijven in het gebouw. Komen erbij: het college van procureurs-generaal, twee vredegerechten en één politierechtbank. De correctionele rechtbank, het Hof en het parket-generaal verdwijnen uit het justitiepaleis om veiligheidsredenen. Het is te duur en technisch onmogelijk om de nodige beveiligingswerken uit te voeren", zo zei de staatssecretaris.

"Dan blijft er nog 44.900 m² over. We zullen een consultant aanstellen. Die moet samen met de regie der gebouwen, een marktonderzoek uitvoeren naar mogelijke commerciële, culturele en sociale bestemmingen van die 44.900 m². Hij onderzoekt wat mogelijk is, wat kan en wat niet kan. In ieder geval blijft justitie de belangrijkste bestemming van het paleis. Alle andere bestemmingen zijn daaraan ondergeschikt. Er komt zeker geen shoppingcenter. Dat is nooit zo door iemand van de overheid beweerd".

Volgens Verherstraeten is het bestek voor de aanstelling van die consultant klaar en kan de opdracht in het najaar worden gegund.

JDW

Archiefbeeld Photo News