Gevangenis voor gevaarlijke gedetineerden kost 60 miljoen

Print
Gevangenis voor gevaarlijke gedetineerden kost 60 miljoen

Gevangenis voor gevaarlijke gedetineerden kost 60 miljoen

De nieuwe zwaar beveiligde gevangenis voor gevaarlijke gedetineerden komt wellicht in Achêne. Ze zal 134 gedetineerden huisvesten en 60 miljoen euro kosten. Dat zei staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V), bevoegd voor de Regie der Gebouwen, vanmorgen in de Kamercommissie Financiën aan Georges Gilkinet (Ecolo).

In 2007 kocht de Regie der Gebouwen een terrein van 8 hectare in Achêne, een deelgemeente van Ciney in de provincie Namen. Dat kostte 778.935 euros. Die site moest een jeugdgevangenis huisvesten. Maar zes jaar later heeft het terrein van Achêne nog altijd geen bestemming. Gilkinet wilde weten wat er nu gaat gebeuren.

Verherstraeten zei dat in Achêne geen jeugdgevangenis meer kan komen omdat jeugdgevangenissen door de zesde staatshervorming naar de Gemeenschappen worden overgeheveld en de federale regering zo'n bajes dus niet meer kan bouwen. Volgens Verherstraeten heeft Justitie voorgesteld om in Achêne dan maar een gevangenis voor 134 extra-gevaarlijke gedetineerden te bouwen. De kosten daarvan worden voorlopig op 60 miljoen begroot.

Verherstraeten zegde dat er nog geen definitieve beslissing is omdat de ministerraad het voorstel nog moet goedkeuren. Maar het is wel het enige plan over de gronden in Achêne.

JDW

Archiefbeeld Belga