België alweer veroordeeld door Mensenrechtenhof Straatsburg

Print
België alweer veroordeeld door Mensenrechtenhof Straatsburg

België alweer veroordeeld door Mensenrechtenhof Straatsburg

België is alweer veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Ons land moet de Luxemburgse journalist Yves Trévalec 50.000 euro morele schadevergoeding betalen.

Trévalec volgde op 12 januari 2003 als cameraman een operatie van het antibanditismepeloton van de Luikse politie. Dat rukte uit naar een incident met "twee gewapende en gemaskerde boeven" in een buurt vol pakhuizen. De twee "boeven" werden gearresteerd. Het bleken twee jongeren te zijn die oorlogje speelden met namaakwapengs. Bij de arrestatie vuurden 2 agenten 7 schoten af op de journalist. Twee kogels troffen hem in het been en één daarvan kon niet verwijderd worden.

De twee agenten werden niet vervolgd omdat ze uit "wettige verdediging" hadden gehandeld. Ze wisten niet dat een cameraploeg hen zou volgen en de cameraman stond plots achter hun rug op het moment van de arrestatie van de "boeven". Ze dachten dus dat de journalist ook een boef was.

Het Europese Hof vond eerder dat het recht op leven van Trévalec was geschonden omdat de Luikse politie niet alle nodige voorzorgen nam om hem te beschermen. De agenten waren immers niet allemaal ingelicht en er was ook geen eenvormige regeling voor hoe zich te gedragen als een cameraploeg een actie volgt. Vandaag kreeg Trévalec 50.000 euro schadevergoeding.

JDW