Flanders' Drive noemt draadloos laden elektrische wagens haalbaar

Print
Volgens het onderzoekscentrum Flanders' Drive is het draadloos opladen van elektrische voertuigen haalbaar, veilig en gebruiksvriendelijk. Flanders Drive heeft de resultaten van zijn onderzoek voorgesteld met zijn Vlaamse partners en Minister van Innovatie Ingrid Lieten.

Flander' Drive heeft het voorbije 2,5 jaar nauw samengewerkt met negen bedrijven en twee universiteiten om elektrische auto's te testen op stilstaand en rijdend opladen. De draadloze laadtechniek is volgens Flanders' Drive zowel veilig als efficiënt.

90 procent efficiëntie

Renilde Craps, Directeur Flanders' DRIVE geeft meer uitleg: "Uit het onderzoek blijkt dat draadloos laden met een inductief systeem bijna even efficiënt kan als laden met een kabel. De efficiëntie van de laadsystemen gebruikt in het onderzoek ligt gemiddeld boven 90%, en dit zowel voor stilstaand laden als voor rijdend laden tot 70 km/u. We besteedden veel aandacht aan de veiligheid van de systemen en slaagden erin om het magnetisch veld te beheersen dat ontstaat bij draadloos laden", klinkt het.

"In het onderzoek werkten we met een systeem dat een elektrische auto in 7 uur laadt, geschikt voor thuis of op het werk. We onderzochten ook een systeem dat de auto in een uur laadt. Het laden van de wagen verloopt volledig automatisch en kan starten zodra de bestuurder zijn wagen geparkeerd heeft op een laadplaats", aldus Craps.

Inburgering

"De nieuwe resultaten om elektrische voertuigen eenvoudig draadloos te laden zijn een schitterende stap vooruit in de verdere inburgering van elektrische voertuigen", reageerde minister Lieten.

Bekijk de voorstelling via YouTube:

MCe
Beeld: YouTube