Nood aan sterkere palliatieve zorg in thuismilieu

Print
Nood aan sterkere palliatieve zorg in thuismilieu

Nood aan sterkere palliatieve zorg in thuismilieu

Uit een onderzoek van het InterMutualistisch Agentschap (IMA) en de Stichting Kankerregister (SKR) blijkt dat meer dan de helft van de kankerpatiënten nog wordt opgenomen in een acuut ziekenhuis tijdens hun laatste levensmaand en er dan in de meeste gevallen ook overlijden. Daarom ijvert het IMA voor een versterking van de palliatieve zorg in het thuismilieu en de woonzorgcentra. Dat meldt het IMA dinsdag in een persbericht.

Hoewel sommige ziekenhuisopnames bij het levenseinde nodig of gewenst zijn, beschouwen wetenschappers ziekenhuisoverlijdens en (herhaalde) ziekenhuisopnames bij het levenseinde als een indicator van een minder goede zorgkwaliteit. Om na te gaan welke factoren een ziekenhuisopname beïnvloeden tijdens de laatste levensmaanden, bestudeerden het IMA en de SKR daarom de gegevens van 24.972 kankerpatiënten, die overleden zijn na diagnose van een kankertype met een eerder beperkte overlevingskans op 5 jaar.

Daarom beveelt het IMA aan om palliatieve zorg in het thuismilieu en de woonzorgcentra verder te versterken. In het thuismilieu is er daarbij vooral nood aan een nauwe (en eventueel ook uitgebreidere) samenwerking tussen de eerste lijn en de multidisciplinaire begeleidingsequipes voor palliatieve verzorging.

Belga

Genrebeeld PN