De Clerck wil meer rechters in Limburg

Print
De Clerck wil meer rechters in Limburg

De Clerck wil meer rechters in Limburg

Limburg krijgt veruit de minste rechters in de nieuwe hervorming van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld). Dat zegde Stefaan De Clerck (CD&V) zopas in de Kamercommissie Justitie. En hij wil daar iets aan doen.

De Kamercommissie Justitie discussieert momenteel over het ontwerp van Turtelboom om de gerechtelijke arrondissementen te laten samenvallen met de provincies. Het aantal arrondissementen wordt herleid van 27 tot 12.

Bij die hervorming worden de "toegevoegde rechters", die nu per Hof van Beroep zijn benoemd, afgeschaft en toegewezen aan een arrondissement. In feite blijven ze gewoon zitten waar ze nu al feitelijk werken. Volgens de Limburgse korpschefs gaan er daardoor veel te veel naar het nieuwe arrondissement Antwerpen en te weinig naar Limburg.

Franstaligen best bedeeld

De Limburgse korpschefs stuurden een memorandum aan de Kamercommissie. Limburg heeft in het nieuwe ontwerp 40 rechters (1 per 21.115 inwoners) en 36 parketmagistraten (1 per 23.462 inwoners). Limburg is hierdoor veruit het slechtst bedeeld. Luxemburg (1 rechter per 11.306 inwoners), Brussel(1 rechter per 12.099 inwoners) en Luik (1 rechter per 12.840 rechters) zijn het best bedeeld. De best bedeelde arrondissementen zijn allemaal Franstalige arrondissementen.

De Limburgse korpschefs vinden dat die achterstand makkelijk kan worden weggewerkt door de 15 toegevoegde rechters en de 12 toegevoegde magistraten van het Antwerpse Hof van Beroep anders te verdelen. Ten nadele van Antwerpen. Nu krijgt Limburg 5 toegevoegde rechters (Antwerpen 10) en 4 toegevoegde substituten (Antwerpen 8). Dat komt omdat die toegevoegde rechters daar nu ook al feitelijk zitten. De Limburgse korpschefs willen dat Limburg 12 toegevoegde rechters en 10 toegevoegde substituten krijgt. Antwerpen zou dan nog 3 toegevoegde rechters en 2 toegevoegde magistraten over houden. Pas zo zouden Antwerpen en Limburg ongeveer evenveel rechters en parketmagistraten per inwoners hebben, nl. 17.826 inwoners per Antwerpse rechter (in Limburg 17.971) en 20.054 inwoners per Antwerpse parketmagistraat (in Limburg: 20110).

Doos van Pandora

De Clerck vond dat iets aan deze benadeling van Limburg moet worden gedaan. "Maar in dit ontwerp kan dat niet want dan open je de doos van Pandora. Alle rechters zijn immers benoemd op de plaats waar ze nu al zitten. Als je het voor Limburg verandert, dan moet je het geheel herbekijken en dat leidt ons nu te ver". Maar De Clerck dient wel een amendement in om "de meest gediscrimineerde provincie" (Limburg) in de toekomst wat meer rechters te geven.

"Om de vijf jaar moet een werklastmeting worden uitgevoerd. Op grond daarvan kunnen de rechters en parketmagistraten dan worden herschikt. Niet alleen op basis van het bevolkingsaantal dus, maar op basis van de werklast. We willen dat uitdrukkelijk in de wet inschrijven. In ieder geval zal Limburg dan meer moeten krijgen".

Minister Turtelboom ging ermee akkoord. "Het is natuurlijk altijd sterk als iemand pleit voor aanpassingen in een provincie waartoe hijzelf niet behoort", zo zegde ze. De Clerck zal nu een amendement uitwerken.

JDW