Vakantie-uittocht komt traag op gang

Print
Wie vrijdagavond of zaterdagochtend al op reis vertrekt, hoeft niet te stressen. Volgens VAB en Touring blijft een zwart verkeersweekend met monsterfiles uit. Alleen in Zwitersland is het oppassen.

In eigen land

De verkeersdrukte begint vrijdagnamiddag. Vooral op de E40 richting kust. Op de Antwerpse Ring en de Ring rond Brussel is het op een normale vrijdag al aanschuiven. Dat zal nu nog wat meer zijn. Die drukte blijft ook voelbaar op zaterdagvoormiddag, richting Gent en de kust. Richting de Ardennen verwachten VAB en Touring een 'code oranje' of kleinere files.

Op naar Frankrijk

Wie vrijdagavond of zaterdagochtend naar het zuiden rijdt, moet zich ook voorbereiden op kleinere files. De Fransen hebben zelf nog geen grote vakantie.

VAB en Touring verwachten zeker geen zwart weekend op de Franse autoroute. Het drukste moment ligt rond 11 uur, zaterdagvoormiddag. In de omgeving van Parijs is het traditioneel wat drukker, net als in Lyon. Zondag is sowieso een betere dag om te vertrekken.

Knelpunten op zaterdag:

- A7 Lyon - Orange : van 7u tot 17u tussen Vienne en Orange
- A6 Parijs - Lyon : van 9u tot 12u ter hoogte van Villefranche
- A9 Montpellier - Perpignan : van 9u tot 16u
- A10 Parijs-Bordeaux: van 9u tot 15u bij Orléans, Poitiers, Niort en Bordeaux

Naar Spanje?

Wie nog verder doorrijdt en op weg is naar Spanje, moet ook via de Franse Route du Soleil. Vooral Nederlanders brengen hun vakantie aan de Spaanse costa's door. Na Lyon zullen er dit weekend niet veel problemen meer zijn.

Richting Duitsland

De files mag je vooral verwachten in het noorden van Duitsland: Bremen, Niedersachsen en Schleswig-Holstein. Daar begint de vakantie op het zelfde moment als in ons land. Wie doorrijdt moet rekening houden met files rond Berlijn en Hamburg.

Zwitserland/Oostenrijk/Italië

De enige landen waar VAB en Touring echt voor waarschuwen zijn Zwitserland en Oostenrijk. De automobilistenvereningen spreken hier van een 'rood' weekend. De files kunnen er dus behoorlijk zijn (tot 3 uur aanschuiven). Zeker aan de befaamde Gotthardtunnel. VAB deed een test met vier alternatieven: de Fréjustunnel lijkt de snelste oplossing op weg naar Italië.

Bekijk hier het filmpje:WB

Archieffoto Photo News: verkeer richting kust