Zaterdag betoging tegen nieuwe GAS-wet

Print
Zaterdag betoging tegen nieuwe GAS-wet

Zaterdag betoging tegen nieuwe GAS-wet

Volgende zaterdag betogen een reeks organisaties tegen de nieuwe GAS-wet. Dat deelt de Liga voor Mensenrechten mee.

De Kamer keurde met een erg ruime meerderheid de nieuwe GAS-wet goed. Door die wet kunnen gemeenten boetes tot 250 euro opleggen aan mensen die overlast en kleine criminele feiten plegen. De Kamer vond dat boetes tot 350 euro moeten kunnen en dat je al een GAS-boete moet kunnen krijgen vanaf 14 jaar (nu: 16 jaar).

"Een beetje internetkabaal"

De wet kreeg kritiek van 213 middenveldorganisaties die vooral de verlaging van de leeftijd aanklaagden. Amper 1,75% van de GAS-boetes worden nu opgelegd aan minderjarigen. De organisatoren van de betoging zijn boos op Milquet omdat ze die kritiek beschreef als "een beetje internetkabaal van een paar VZW's".

Organisator Mathias Vander Hoogerstraete: "De arrogantie van de uitspraak van Milquet staat voor velen symbool voor de onwil van onze politici om te luisteren naar de enorme kritiek op het GAS-systeem. Via deze actie zullen we hen op 29 juni aantonen dat de kritiek verder gaat dan enkel wat internetkabaal".

Rechten van jongeren

De organisatoren pleiten voor het recht om jong te zijn en voor het recht op vrije meningsuiting en protesteren tegen "de willekeur van het GAS-systeem en het criminaliseren van sociale problemen. GAS wordt almaar meer gebruikt om een negatief antwoord te bieden op groeiende sociale onverdraagzaamheid, in plaats van te zoeken naar een positieve en sociale oplossing."

De betoging vertrekt om 14 uur aan het Centraal-Station.

Lees alles over de GAS-wet van Milquet en de kritieken daarop op de expertenpagina van John De Wit