Man die drie agenten neerstak in Brussel veroordeeld tot 17 jaar cel

Print
Man die drie agenten neerstak in Brussel veroordeeld tot 17 jaar cel

Man die drie agenten neerstak in Brussel veroordeeld tot 17 jaar cel

Brahim Bahrir, de 35-jarige Franse moslimextremist die op 8 juni 2012 twee agenten van de lokale politie neerstak in Sint-Jans-Molenbeek en een derde probeerde neer te steken, is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 17 jaar. De man is schuldig bevonden aan drievoudige moordpoging met een terroristisch motief. Zijn advocaten hadden nochtans gepleit dat het niet om een terreurdaad ging en dat de man niet de bedoeling had de agenten te doden, maar hun argumenten werden van tafel geveegd.

Brahim Bahrir was op 8 juni naar Brussel gekomen naar aanleiding van de gecontesteerde identiteitscontrole van een vrouw in nikab. Die identiteitscontrole had een week eerder plaatsgevonden en had geleid tot onlusten aan het politiecommissariaat van Sint-Jans-Molenbeek met aanhangers van de extremistische moslimorganisatie Sharia4Belgium.

Bij zijn aankomst in Brussel trok Bahrir onmiddellijk met de metro naar Sint-Jans-Molenbeek. Daar viel hij kort na 18 uur twee agenten van de lokale politie Brussel West (Ganshoren/Koekelberg/Jette/Sint-Agatha-Berchem/Sint-Jans-Molenbeek) aan en verwondde hen allebei met een mes. Hij probeerde ook nog een andere agent neer te steken maar raakte die niet. De Fransman werd uiteindelijk overmeesterd.

Onmiddellijk na zijn arrestatie verklaarde Bahrir een moedjahedien te zijn, en uit Parijs te zijn gekomen om de "heilige oorlog" te voeren. Met zijn daad wou hij ook het vertrek eisen van de "ongelovigen" uit Afghanistan, en protesteren tegen het beleid van de Belgische regering tegenover moslims. Nadien zwakte hij die verklaringen af en betuigde zijn spijt tegenover de gewonde agenten.

Belga

Archieffoto PN