Gehandicaptenorganisaties voeren actie tegen verminderde assistentie

Print
Gehandicaptenorganisaties voeren actie tegen verminderde assistentie

Gehandicaptenorganisaties voeren actie tegen verminderde assistentie

De recente beslissing van Vlaams minister voor Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) om de minimumlonen van een persoonlijk assistent te laten optrekken naar 10,4 euro per uur zorgt ervoor dat heel wat budgethouders het met tien procent minder assistentie moeten doen. Zowel gehandicaptenorganisaties "Onafhankelijk leven" als "Absoluut vzw" voeren vrijdag actie.

"De beslissing brengt heel wat mensen met een persoonlijk assistentiebudget (PAB) in de problemen", aldus Koenraad Depauw, algemeen directeur Onafhankelijk Leven. "Budgethouders moeten tot 16 pct meer betalen, maar krijgen daar slechts 3 pct extra budget voor in de plaats. Een loonsverhoging zonder recht evenredige verhoging van het budget leidt ertoe dat minimum veertig pct van de budgethouders minder uren kan realiseren." Absoluut vzw voegt eraan toe dat de beloofde budgetverhoging maar tot 9,60 euro per uur kan, zonder aan assistentie-uren te moeten inboeten, en dat het voorgestelde minimumloon hoger ligt dat het wettelijk minimumloon.

Omdat een overleg met het kabinet Vandeurzen geen oplossing opleverde, voeren de organisaties op 28 juni een actie aan het kabinet van Vandeurzen. Ze verzamelen vrijdag om 11.30 uur aan het station Brussel-Noord. "We eisen dat de minister afstapt van zijn beslissing, of de nodige 8 miljoen euro voorziet voor verhoging van de budgetten", aldus Depauw.

De organisaties vertegenwoordigen zowat 2.200 budgethouders. Met een PAB kunnen die gehandicapten zelf persoonlijke assistenten aanwerven en zelf beslissen wanneer, waar en hoe die hen moeten ondersteunen.

Belga

Foto Belga

Afgebeeld: Vlaams minister voor Welzijn Jo Vandeurzen