Agent mag niet door rood rijden bij interventie

Print
Agent mag niet door rood rijden bij interventie

Agent mag niet door rood rijden bij interventie

Een Antwerpse agent van de afdeling West moest maandag voorkomen bij de politierechter omdat hij geflitst was terwijl hij een interventie deed. Zonder advocaat, want rechtsbijstand werd hem geweigerd door de korpschef.

Op 25 april 2012 om 4.30u reed de agent met zijn combi met een snelheid van 73 km per uur door het rode licht op de Italiëlei(foto). Op dat ogenblik was de combi opgeroepen om bijstand te verlenen aan collega's die beschoten werden in het Schipperskwartier. De agent was snel ter plaatse en kon samen met zijn collega een van de verdachten arresteren.

Enkele maanden later ontving de agent een dagvaarding van de politierechtbank. Daarop besloot hij rechtsbijstand aan te vragen bij het korps. Die werd hem echter geweigerd door de korpschef. "Dat is onaanvaardbaar", klinkt het bij Hugo Van Laeken van politievakbond VSOA. "Die bijstand kan alleen worden geweigerd als er een zware fout gemaakt is."

Volgens politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens is dat ook wat er gebeurd is: "De korpschef heeft geoordeeld dat dit een zware fout was. Op basis daarvan werd betrokkene het recht op juridische bijstand ontzegd."

Tegen de betrokken agent werd door de procureur een geldboete van 660 euro en een rijverbod van vijftien dagen geëist. Hij kwam er uiteindelijk af met een opschorting van straf van drie jaar. De agent zelf wenste niet te reageren.

SARE

Archieffoto