Valse e-mail viseert 'Lotto-winnaars'

Print
Valse e-mail viseert 'Lotto-winnaars'

Valse e-mail viseert 'Lotto-winnaars'

De Nationale Loterij waarschuwt voor een misleidende e-mail die volop circuleert. Wie het bericht in zijn mailbox krijgt, denkt dat hij 35.000 euro heeft gewonnen. Maar als u het geld op uw rekening wil, moet u uw bankgegevens doorgeven.

'Proficiat, u heeft een bedrag van 35.000 euro gewonnen via e-lotto. Gelieve op de link te klikken om uw gegevens verder aan te vullen', zo staat er in de valse mail te lezen. De e-mail oogt professioneel, al gebruiken de oplichters het logo van de Nationale Loterij nergens.

"Afgelopen donderdag kregen drie personeelsleden de misleidende mail binnen", zegt Pierre-Laurent Fassin, woordvoerder van de Nationale Loterij. "De oplichters vragen het nummer van uw bankrekening. Voor alle duidelijkheid: zoiets vraagt de Nationale Loterij nooit."

Banken waren al een tijdje slachtoffer van phishing, een manier waarbij oplichters letterlijk hengelen naar uw bankgegevens. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er al bijna 500 gevallen van fraude met internetbankieren. Nu is ook de Nationale Loterij een doelwit geworden.

Of er al klanten van e-lotto of andere spelletjes zijn ingegaan op de valse e-mail, is niet duidelijk.

Tips

De FOD Economie heeft enkele tips om oplichting te vermijden:

- Vraag u af of het logisch is dat een onbekende u gouden bergen belooft.
- Neem de tijd om de coördinaten van uw gesprekspartner na te gaan: bedriegers gebruiken vaak een postbusnummer als enig contactadres.
- Deel geen enkel persoonsgegeven mee zonder te verifiëren met wie u te maken heeft.
- Geef en stort geen geld aan een onbekende of aan een financiële tussenpersoon zonder te weten of hij de nodige vergunningen bezit.

WB